Cruiseprogramma

Dag
Haven
Aankomst
Vertrek
Fort Lauderdale is een soort Venetië van Amerika. Het ken veel waterwegen, veel transport vindt per boot plaats.
U kunt er de watertaxi pakken die u van winkelcentrum naar bar, naar restaurant, naar nachtclub en naar het hotel brengt. Maar het is ook een plaats met eindeloze stranden. Het wordt een steeds populairder vakantiegebied in Florida. Door zijn centrale ligging is Ft. Lauderdale een goede uitvalsbasis voor het maken van excursies.

Bezienswaardigheden

 • Discovery Center; hier is een museum over wetenschap voor kinderen gevestigd.
 • Flamingo Gardens; een park met o.a. flamingo?s, apen, papegaaien en alligators
 • Ocean World; een park waar diverse shows met dolfijnen en zeeleeuwen te bewonderen zijn
 • Sawgrass Mills Shoppingcenter; een heel groot winkelcentrum met diverse outlet-stores

Ligplaats schip In de haven Port Everglades liggen de cruiseschepen. Deze haven is groot en heeft veel piers. Bij de entree staat een bord met de namen van de cruiseschepen die er die dag in de haven liggen en bij welk piernummer deze schepen liggen.

Alle cruises naar Fort Lauderdale

 

Vandaag is een zeedag, kans om uw schip nog beter te verkennen en gebruik te maken van alle faciliteiten aan boord. U kunt natuurlijk ook ontspannen en lezen in het boek dat u voor de reis heeft meegenomen of u bereidt zich voor op de komende bestemming(en).

Bij Holland America Line worden tijdens zeedagen vaak cursussen, workshops en lezingen georganiseerd. Zo kunt u, om bij het zwembad of achter uw boek weg te komen,  tijdens een kookworkshop in het Culinary Arts Centre van de boordkoks heel wat lekkers leren maken, maar ook handige tips voor het gebruik van de computer. Het aanbod verschilt per cruise en cruisebestemming.

Vandaag is een zeedag, kans om uw schip nog beter te verkennen en gebruik te maken van alle faciliteiten aan boord. U kunt natuurlijk ook ontspannen en lezen in het boek dat u voor de reis heeft meegenomen of u bereidt zich voor op de komende bestemming(en).

Bij Holland America Line worden tijdens zeedagen vaak cursussen, workshops en lezingen georganiseerd. Zo kunt u, om bij het zwembad of achter uw boek weg te komen,  tijdens een kookworkshop in het Culinary Arts Centre van de boordkoks heel wat lekkers leren maken, maar ook handige tips voor het gebruik van de computer. Het aanbod verschilt per cruise en cruisebestemming.

Hoofdstad en grootste stad van de Amerikaanse staat Massachusetts. Voor Amerikaanse begrippen is Boston een zeer oude stad. Het wordt ook beschouwd als de officieuze hoofdstad van New England. De inwoners worden Bostonians genoemd.

Boston is een van de oudste en rijkste steden van de Verenigde Staten, met een economie gebaseerd op financiële diensten, verzekeringen, onderwijs, hightechproducten en -research, en medische diensten en onderzoek (bijvoorbeeld door Bostons wereldvermaarde gespecialiseerde ziekenhuizen). 
Boston is een belangrijke zeehaven met een open verbinding naar de Atlantische Oceaan. Er zijn nog veel gebouwen en plaatsen uit de tijd van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.
 
Toeristen kunnen het Freedom Trail volgen, een looproute van ongeveer 4 kilometer, aangegeven door een rode lijn op de trottoirs, die de belangrijkste locaties verbindt. Het begint op de Boston Common, het oudste publieke park in Amerika, dat oorspronkelijk gebruikt werd om vee te laten grazen, als legerkamp voor Britse soldaten en als galgenveld. Andere hoogtepunten langs het Freedom Trail zijn het State House, waar de staatsregering van Massachusetts zetelt; de begraafplaats Old Granary, waar revolutionairen als Samuel Adams, John Hancock en Paul Revere begraven liggen; het Old South Meeting House, een kerk waar de burgers de besluiten namen die leidden tot de Boston Tea Party; het Old State House, waar vóór de revolutie de Britse gouverneur zetelde.

Voor het gebouw vond de Boston Massacre plaats; Faneuil Hall, een marktgebouw dat ook voor vergaderingen werd gebruikt, samen met de ernaast gelegen Quincy Market is het nu een toeristengebied met veel winkeltjes en kleine restaurants; het North End, het oudste deel van Boston, nu een wijk met veel Italiaanse immigranten, met de Old North Church, waarvan de toren in 1775 door de revolutionairen gebruikt werd om met lichtsignalen aan te geven dat het Engelse leger op weg was om wapens van de patriotten in beslag te nemen.
Dit gaf de patriotten de gelegenheid zich op de komst van de Britten voor te bereiden, wat resulteerde in de eerste veldslagen van de revolutie, bij Lexington en Concord; en de USS Constitution, het oudste, officieel nog actieve, oorlogsschip van de Amerikaanse marine, dat deelnam in de oorlog van 1812 tegen de Britten.

Boston werd in 1630 gesticht door puriteinse kolonisten op het schiereiland dat de plaatselijke indianen Shawmut noemden. De kolonisten gaven de nieuwe vestiging de naam Boston naar de gelijknamige stad in Lincolnshire in Engeland, waar een aantal van hen vandaan kwamen. Boston is de bakermat van de Amerikaanse Revolutie. De eerste schermutselingen die tot de revolutie leidden vonden er plaats op 5 maart in 1770, toen Britse soldaten het vuur openden op protesterende burgers (het Boston Massacre). Er vielen vijf doden. Met de Boston Tea Party op 16 december 1773 begonnen de inwoners van Boston een boycot tegen de belasting op geïmporteerde producten zoals thee, ingesteld door het Britse parlement onder de Townshend Act van 1767. De eerste veldslagen van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog vonden plaats in de vroege morgen van 19 april 1775 in Lexington en Concord, twee plaatsen op 20 tot 30 km ten westen van Boston.
Na de onafhankelijkheidsverklaring in 1776 werd Boston een welvarende havenplaats. Het werd officieel een stad (city) in 1822. In de tweede helft van de 19e eeuw ontwikkelde het zich tot een belangrijke industriestad met onder andere aanzienlijke textiel-, schoenen- en machinefabrieken.

Bezienswaardigheden

 • Boston is een belangrijk cultureel centrum. Het Boston Symphony Orchestra en het Boston Ballet zijn wereldberoemd.
 • Het Museum of Fine Arts (MFA)
 • Het Isabella Stewart-Gardner Museum
 • Het Science Museum - een van de beste wetenschapsmusea in de wereld, niet zo verbazend met MIT naast de deur
 • De John F. Kennedy-bibliotheek
 • Ook de Harvard-universiteit en het Massachusetts Institute of Technology in het nabije Cambridge hebben hun eigen musea. De getoonde objecten komen meestal van legaten van rijke ex-studenten.
 • In het theaterdistrict ten zuiden van de Boston Common, het park in het centrum van Boston, liggen grote bezienswaardige theaters, zoals het Wang Center for the Performing Arts en het Cutler Majestic Theatre.
 • Vlakbij de Boston Symphony Hall (1900), de concertzaal van het Boston Symphony Orchestra, ligt het New England Conservatory.
 • Het hoogste gebouw van de stad is de John Hancock Tower, een ontwerp van de bekende architect Henry N. Cobb van het architectenbureau I.M. Pei en partners. Het gebouw is genoemd naar John Hancock Insurance, een verzekeringsmaatschappij die in het gebouw gevestigd is. John Hancock was een belangrijke staatsman uit de tijd van de Boston Tea Party.

In het verleden was dit eiland één van de meest exclusieve vakantieresorts van de Amerikaanse Jetset. Tegenwoordig is het eiland meer een kunstenaarsoort en is het de poort naar de rijke natuur van Acadia National Park. Grote delen van dit park zijn mogelijk gemaakt door de beroemde familie Rockefeller. Kreeft is één van de locale specialiteiten.

Bezienswaardigheden

 • Bar Harbour, met veel kunstenaars ateliers
 • Acadia National Park, rijke flora en fauna. U kunt hier diverse wandeltochten maken of u kunt u laten rondrijden in een ouderwetse koets.
 • Zee kayaking, voor degene met ervaring.

Alle cruises naar Bar Harbor

 

Halifax is na Vancouver de grootste Canadeese kuststad en het economische centrum van de Atlantische Canadese provincies. Halifax is de hoofdstad en de grootste stad van de Canadese provincie Nova Scotia, en heeft ruim 350.000 inwoners. Na een fusering met Dartmouth en Bedford in 1996 vormt de stad de Halifax Regional Municipality.

De oorspronkelijke bewoners, de Mi`kmaq, noemden de stad Chebucto, wat "grootste haven" betekent. Halifax werd op 9 juli 1749 gesticht als een militaire basis voor de Britten door de Britse generaal Edward Cornwallis en een handvol kolonisten die er boerderijen opzetten. De post werd genoemd naar George Montague-Dunk, de tweede hertog van Halifax. Hij was de voorzitter van de Britisch Board of Trade. Halifax was ideaal als militaire basis omdat het na Sydney, Australië de grootste natuurlijke haven ter wereld heeft. Bovendien gaf het omliggende land goede mogelijkheden voor verdediging. Ondanks veel moeilijkheden ontwikkelde Halifax zich snel, en in 1752 werd in Halifax de eerste Canadese krant, de Halifax Gazette, en drie jaar later het eerste postkantoor in Canada opgericht. Met de bouw van de eerste kade in 1758 begon Halifax haar geschiedenis als een belangrijke Canadese havenstad. De stad diende ook als een basis voor Britse militaire operaties tegen het Franse fort in Louisbourg. Op 6 december 1917 vond in de haven van Halifax de grootste non-nucleaire ontploffing in de geschiedenis plaats: het munitietransportschip Mont Blanc kwam in botsing met de Imo en vloog in brand. Nadat de bemanning het schip had verlaten en het schip verder richting wal was gedreven ontplofte het. Meer dan 1900 mensen kwamen hierbij om. In 1925 ontstond de eerste transatlantische telegraafverbinding, en in 1941 stelde Trans Canada Airways een geregelde luchtroute tussen Halifax en Vancouver in. De internationale luchthaven van Halifax werd in 1960 geopend.

Bezienswaardigheden

 • Privateers` Wharf De Privateers´ Wharf is een gerestaureerde havenbuurt uit de 19de eeuw. In deze wik zijn restaurants en kroegen gevestigd. Hier ligt een replica van de beroemde schoener Bluenose uit Lunenburg voor anker. De Bluenose wordt ook op Canada´s 10-cent-muntstukken afgebeeld.
 • Maritime Museum of the Atlantic Midden in het centrum van Halifax bevindt zich het grootste en tevens oudste maritieme museum van Canada. Met pareltjes als het CSS Arcadia stoomschip en een echt productiemodel van Theodore Tugboat, weet het museum al meerdere jaren duizenden bezoekers te trekken.
 • Alexander Keith`s Nova Scotia Brewery Omstreeks 1820 werd de Alexander Keith Brouwerij opgericht in de Lower Water Street te Halifax. Sindsdien heeft men hard gewerkt om het bier goed op de markt te krijgen. Het meest populaire product uit de Alexander Keith’s brouwerij is de India Pale Ale.

Alle cruises naar Halifax, Nova Scotia

 

Cape Breton Island is door de smalle zeestraat Strait of Canso gescheiden van het Canadese vasteland. Aan een inham aan de fraaie westkust van het eiland ligt Sydney op de scheidslijn van Atlantische Oceaan en Gulf of Saint Lawrence. Een prachtige plek om met uw cruiseschip aan te doen. Het landschap is aantrekkelijk  en soms ruig. Vooral het Cape Breton National Park is een natuurwonder.

Cape Breton is zeer bekend om zijn traditionele fiddle muziek. Veel toeristen komen in de zomer af op de populaire concerten: ceilidhs.

Sydney zelf is een leuke stad. Vlakbij zijn 2 stranden: Dominion Beach Provincial Park en Mira Gut Beach. Verder zijn er om de stad heen diverse prachtige golfbanen.  Er zijn 2 oude musea: C.B. Centre for Heritage & Science Cossit House (circa 1786) en Jost House (circa 1787).

Alle cruises naar Sydney, Nova Scotia

 

Terwijl Prince Edward Island is de kleinste provincie van Canada is in termen van het oppervlakte en de bevolkingsaantal, maakt het dit meer dan goed met de vriendelijkheid van de mensen, de natuur en status als de geboorteplaats van Canada.

Het landschap van het eiland is dramatisch en beschikt over glooiende heuvels, ongerepte bossen, rood-witte zandstranden, de baaien en de beroemde rode aarde. De hoofdstad Charlottetown biedt de athmosfeer van een kleine stad, ontspannen met een kosmopolitische flair. De stad heeft zich ontwikkeld tot een dynamische stad zonder in te boeten op zijn historische charme. Men kan zeker niet denken aan Prince Edward zonder vermelding van auteur Lucy Maud Montgomery, die hier ooit leefde en zich liet inspireren door de streek tijdens het laat Victoriaanse tijdperk bij het schrijven van haar klassieke roman "Anne of Green Gables." PEI heeft ook een andere bijzonderheid met de Confederation Bridge, gebouwd in 1997, is dit `s werelds langste brug over ijs bedekte wateren die zorgt voor een verbinding van PEI met het vasteland Canada.

Alle cruises naar Charlottetown, Prins Edward Island

 

Vandaag is een zeedag, kans om uw schip nog beter te verkennen en gebruik te maken van alle faciliteiten aan boord. U kunt natuurlijk ook ontspannen en lezen in het boek dat u voor de reis heeft meegenomen of u bereidt zich voor op de komende bestemming(en).

Bij Holland America Line worden tijdens zeedagen vaak cursussen, workshops en lezingen georganiseerd. Zo kunt u, om bij het zwembad of achter uw boek weg te komen,  tijdens een kookworkshop in het Culinary Arts Centre van de boordkoks heel wat lekkers leren maken, maar ook handige tips voor het gebruik van de computer. Het aanbod verschilt per cruise en cruisebestemming.

Québec is een provincie van Canada met als hoofdstad Québec. De inwoners van Québec, de Québécois, noemen de provincie in het Frans "Le Québec", en de hoofdstad "Québec". Hoewel de stad Québec de hoofdstad is, is Montréal de grootste stad van deze provincie. Deze unieke plaats in Noord Amerika is een portret van een door en door Franse stad, die helemaal op zijn plaats is door Angelsaksisch Noord-Amerika.

Québec komt van het woord Gepèèg, dat ´vernauwing van de rivier´ betekent in de taal van de Mi kmag indianen. Dit betrof de vernauwing van de Sint-Laurensrivier waar nu de stad Québec ligt. Jacques Cartier, een Franse ontdekkingsreiziger, bezocht het gebied in 1534, plantte een kruis op het schiereiland Gaspé en eiste het gebied op voor de Franse koning Frans I. Het gebied werd Nieuw-Frankrijk (La Nouvelle-France) genoemd. In 1580 trachtte hij in de omgeving van de huidige stad Québec een kolonie, Charlesbourg-Royal, te stichten maar zijn poging mislukte. In 1608 stichtte Samuel de Champlain de eerste permanente vestiging in Canada, aan de Sint-Laurensrivier, op de plaats waar nu de stad Québec ligt. Montréal werd in 1642 gesticht door Paul de Chomedey de Maisonneuve en kreeg de naam Ville-Marie. De Britten ondernamen verscheidene pogingen om hun Noord-Amerikaanse koloniën uit te breiden ten koste van Nieuw-Frankrijk. Uiteindelijk versloegen zij in 1759 het Franse garnizoen onder generaal Louis-Joseph de Montcalm bij de huidige stad Québec. Dit leidde tot het einde van de kolonie Nieuw Frankrijk: met het Verdrag van Parijs in 1763 stond Frankrijk zijn koloniën in Canada af aan Groot-Brittannië. Voor de Franse bevolking van de koloniën betekende dit dat zij nu onder Brits bestuur vielen. De Britse politiek van assimilatie mislukte echter, en in 1774, uit angst dat de Franstalige bevolking van Québec (zoals de kolonie nu heette) zich zou aansluiten bij de rebelse dertien kolonies in het zuiden (de latere Verenigde Staten), nam het Britse parament de Québec Act aan, die de Franse wet, de Rooms-katholieke godsdienst en de Franse taal in de kolonie erkende. De maatregel kon niet verhinderen dat Amerikaanse revolutionairen in 1775 Québec binnenvielen. Zij werden echter bij de stad Québec door de Engelsen verslagen. In 1791 werd de kolonie Québec opgedeeld in Laag-Canada (de latere provincie Québec) en Hoog-Canada (het latere Ontario). Deze verdeling werd doorgevoerd om de Loyalistische Amerikaanse kolonisten en Britse en Ierse immigranten in Hoog-Canada konden leven onder Britse wetten en instellingen, en de Franstalige bevolking van Laag-Canada Franse wetten en de katholieke godsdienst konden behouden. Desondanks bleef er veel wrijving en ontevredenheid bestaan onder de bevolking van beide kolonies. In 1837 leidde dit tot een gewapende opstand tegen het Britse bestuur, die met moeite door de Britten onderdrukt werd. De leiders van de opstand worden nu nog in Québec als helden vereerd. Als gevolg van de opstand werd Canada in 1841 door de Act of Union herenigd. In 1867 besloot het Britse parlement met de British North America Act tot de invoering van de Canadese Confederatie, waarin Québec opgenomen werd als nieuwe provincie.

Gedurende de jaren 1960-1970 kwam de nationale kwestie meer en meer op het voorplan. Het bezoek van de Franse generaal Charles de Gaulle aan de provincie in 1967 wakkerde het nationalisme in Québec aan, voornamelijk door zijn toespraak in Montréal waarin hij zijn beruchte uitspraak "Vive le Québec libre!" deed. Onder leiding van René Lévesque werd de nationalistische Parti Québécois gesticht. Deze kwam bij de verkiezingen in 1976 aan de macht met de belofte een referendum over onafhankelijkheid te organiseren. Een aanzienlijk aantal inwoners wil nog steeds dat Québec onafhankelijk wordt. Hoewel er al twee referenda zijn gehouden in 1980 en 1995, zijn deze steeds (met een krappe meerderheid) afgewezen. Op 27 november 2006 werden de Québeccers door het Canadese parlement erkend als aparte natie binnen Canada. De resolutie, ingebracht door premier Stephen Harper, werd met 266 stemmen voor en 16 tegen goedgekeurd.

Bezienswaardigheden

 • Montreal
 • Quebec Stad
 • Mont Tremblant Provincial Park
 • Saint Lawrence Rivier, oevers
 • Mont Tremblant
 • La Mauricie National Park
 • Forillon National Park
 • Laurentides Provincial Preserve
 • Jacques Cartier Provincial Park
 • Mont-Orford Provincial Park

Alle cruises naar Quebec City

 

Als culturele hoofdstad van Canada, lijkt Montreal zich altijd te laten zien op lijsten van "meest leefbare stad" en is uitgeroepen tot een Unesco City of Design. Cruise reizigers zullen dit merken tijdens een tocht langs de historische straten van het oude Montreal, Parc Jean-Drapeau (langs de St. Lawrence River) en de kubistische residentiële welter van Habitat 67. Frans is de eerste taal van de meeste inwoners, maar de winkels en restaurants zijn internationaal.

Alle cruises naar Montreal

 

Dag 1 Fort Lauderdale, Florida, Verenigde Staten 16:00
Dag 2 Dag op zee (HAL/SBN)
Dag 3 Dag op zee (HAL/SBN)
Dag 4 Boston, Massachusetts, Verenigde Staten 10:00 20:00
Dag 5 Bar Harbor, Maine, Verenigde Staten 08:00 16:00
Dag 6 Halifax, Nova Scotia, Canada 09:00 18:00
Dag 7 Sydney, Nova Scotia, Canada 10:00 18:00
Dag 8 Charlottetown, Prins Edward Island, Canada 08:00 17:00
Dag 9 Dag op zee (HAL/SBN)
Dag 10 Quebec City, Canada 08:00 17:00
Dag 11 Montreal, Quebec, Canada 07:00

Wat kunt u verwachten bij de HAL?

Cruise keuzewijzer

 • Luxe, veelal gerenoveerde, design schepen & verzorging, tegen aantrekkelijk tarief.
 • Publiek is met name in Caribbean en Middellandse Zee wat jonger dan gemiddeld
  Op de kleinere schepen is het publiek met name bij cruises langer dan een week ouder.
 • Grand Voyages en wereldcruises van Holland America Line zijn erg geliefd.

Bijkomende kosten (ter indicatie)

Wi-Fi

Diverse internetpakketen mogelijk; 100min $ 55

Maaltijden  

 

Inbegrepen; afhankelijk van hutcategorie geldt voor specialiteiten restaurants een toeslag.
Toeslag verschilt per restaurant en ligt tussen $ 15 - 89 pp.

Fooien

12,50 US$ per persoon per dag; 15,00 US$ voor balkon- & suitegasten.
15% taks wordt in rekening gebracht bij uw aankopen.

Drankjes


Niet inbegrepen; er zijn diverse drank- & wijnpakketen mogelijk.
Signature drankenpakket € 51,69 p.p.p.d.

Spa

Verschillende behandelingen; massage (50min) $ 119.

MS Veendam

ms Veendam

MS Veendam

MS Veendam  is een middelgroot schip in de vloot van de Holland America Line. Ze heeft een moderne en klassieke uitstraling wat te zien is aan het vele hout en koper en er is veel kunst en antiek uit de hele wereld aanwezig. Per passagier is er veel ruimte aan boord, kijk alleen maar naar de ruime teakhouten dekken. Er zijn veel aantrekkelijk ingerichte lounges en bars om van een show in Hollywood stijl te genieten. 

Hutten

Op het MS Veendam is alles heel ruim opgezet. De diverse hutten zijn tussen de 13 m² en 118 m² groot en bieden comfort van de beste kwaliteit. U hebt de keuze uit 5 hoofdcategorieën, waaronder binnen- en buitenhutten, buitenhutten met balkon en diverse suites. Een aantal suites heeft een privé verandah voor een geweldig uitzicht over zee. Aan uw persoonlijke wensen en behoeften zal worden voldaan zodat u kunt genieten van een zorgeloze vakantie.

Eten en Drinken

Dineren kunt u in de elegante eetzalen aan boord van het MS Veendam. Er zijn drie restaurants beschikbaar waarin zowel continentale gerechten, evenals vegetarische gerechten en andere specialiteiten te verkrijgen zijn. Prachtig gedekte tafels, uitstekende service en topwijnen uit alle streken. Ook kunt u terecht in de verschillende bars waar diverse drankjes worden voor u worden bereid.

Entertainment

Cultuur en geschiedenis liefhebbers zullen zich aan boord zeker niet vervelen. Vele klassieke schilderijen zijn er te zien en u heeft de mogelijkheid om originele Japanse samoerai harnassen te bewonderen.  In het atrium, dat uit drie verdiepingen bestaat, kunt u tevens prachtige glazen sculpturen bewonderen. Geniet in de avond van de vele optredens in de show lounges. Ook kunt u deelnemen aan diverse workshops en lezingen.

Sport & Welness

Ontspannen en tot rust komen kunt u in het geweldige Spa en Schoonheidscentrum. Hier kunt u zich laten verwennen met diverse massages en beauty en wellness behandelingen. Voor de sportieve passagiers zijn er diverse mogelijkheden, zoals tennis, basketbal en Fitness.

Winkelen

Ook voor de shopliefhebbers ontbreekt het niet aan boord van het MS Veendam. Talrijke shops zijn er te vinden in de  shopping gallerij.

Dresscode

U hoeft zich niet aan een vaste dress code te houden. Gewoonlijk is casual kleding, een lange broek en shirt voor mannen en casual avondkleding voor dames helemaal voldoende. Op enkele plechtige avonden, zult u een pak of cocktailjurk dragen.

Scheepsfaciliteiten

Medische verzorging Scheepsarts / Ziekenboeg/Hospitaal  
Bars & Lounges 11
Dekken/Liften 10 dekken en 8 liften
Kinderen Club Hal Kids 3-7 jaar
Club Hal Tweens 8 - 12 jaar
The Loft / Oasis 13-17 jaar
Speelkamer, Teenager Discotheek, Kinderclub, Videogames, Kinderzwembad 
Creditcards VISA, MasterCard, American Express, Discover Card, Traveller Cheques
Winkels/Shopping Winkelpromenade / Boutique / Juwelier / Duty Free Shop
Restaurants Rotterdam (Hoofdrestaurant) Inclusief
Lido (Buffet restaurant) Inclusief
Canaletto (Specialiteiten restaurant) Niet inclusief
Pinnacle Grill (Specialiteiten restaurant) Niet inclusief
Terrace Grill (Snacks) Inclusief
Overige Digitale foto workshops / Reisburo / Kunstgalerie / Wasserij / Fotogalerie / Bibliotheek / Internetcafé  / Rooksalon
Sport Yoga / Pilates / Fitnesscentrum / Aerobic / Basketballveld / Tennisbaan / Jogging-Parcours  
Zwembad(en) 2
Entertainment Showkeuken /  / Kook cursus / Boordprogramma / Live-Muziek / Speelautomaten / Bingo / verschillende Lounges / Discotheek/Nachtclub / Casino / Theater / Bioscoop
Wellness Greenhouse Spa 
Kapsalon / Manicure/Pedicure / Sauna / Wellness & Spa-centrum / Rustgedeelte / Stoombad / Massage / Beautysalon / Solarium  
Whirlpool(s) 2
Opmerking Sommige diensten en gedeeltes zijn tegenbetaling te gebruiken!  
Cruise rederij Klasse Bouwjaar Passagiere / Personal
Holland America Line Middelgroot schip 4+ 1996 1350 /
Beoordeling 6,8
Tonnage 57,092 BRT
Bouwjaar 1996
Lengte 219,2 meter
Breedte 31 meter
Snelheid 22 knopen
Hutten / Passagiersdekken 675 / 10
rolstoeltoegankelijk 8
Stabilisatoren Ja
Valuta aan boord US dollar
Voertaal Engels
Vlag Nederland
Dek
Dek 4, A
Dek 5, Main
Dek 6, Lower Promenade
Dek 7, Promenade
Dek 8, Upper Promenade
Dek 9, Verandah
Dek 10, Navigation
Dek 11, Lido
Dek 12, Sports
Dek 13, Sky
Binnenhut
Oppervlakte: 17,0 m²
Kenmerken: twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.
Binnenhut
Oppervlakte: 17,0 m²
Kenmerken: twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.
Binnenhut
Oppervlakte: 17,0 m²
Kenmerken: twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.
Binnenhut
Oppervlakte: 17,0 m²
Kenmerken: twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.
Binnenhut
Oppervlakte: 17,0 m²
Kenmerken: twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.
Binnenhut
Oppervlakte: 17,0 m²
Kenmerken: twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.
Binnenhut
Oppervlakte: 17,0 m²
Kenmerken: twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.
Spa Binnenhut
Oppervlakte: 17,0 m²
Kenmerken: twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.
Extra services Spa-hut: Yogamatten, iPod dockingstation, exclusieve behandelingen bij de Greenhouse Spa & salon.
Standaard buitenhut d/t
Oppervlakte: 19,0 m²
Kenmerken: venster, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.
Buitenhut
Oppervlakte: 19,0 m²
Kenmerken: venster (beperkt zicht), twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.
Buitenhut (kans op beperkt zicht)
Oppervlakte: 19,0 m²
Kenmerken: venster (kans op beperkt zicht), twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.
Buitenhut
Oppervlakte: 19,0 m²
Kenmerken: patrijspoort, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.
Buitenhut
Oppervlakte: 19,0 m²
Kenmerken: venster, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.
Buitenhut
Oppervlakte: 19,0 m²
Kenmerken: venster, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.
Buitenhut
Oppervlakte: 19,0 m²
Kenmerken: venster, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.
Buitenhut
Oppervlakte: 19,0 m²
Kenmerken: venster, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.
Buitenhut
Oppervlakte: 19,0 m²
Kenmerken: venster, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.
Standaard buitenhut d/t
Oppervlakte: 19,0 m²
Kenmerken: venster, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.
Buitenhut
Oppervlakte: 19,0 m²
Kenmerken: venster, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.
Lanaihut (buitenhut met schuifdeur naar dek)
Oppervlakte: 19,0 m²
Kenmerken: glazen schuifdeur naar dek met gereserveerde dekstoel, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.
Vista Suite met balkon
Oppervlakte: 21,0 m² (Veranda 6,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, slippers, zeepjes en douchegel.
Extra services Vista-concept: gebruik verrekijker, slippers, kussen keuzemenu, gratis dvd-collectie, gepersonaliseerd briefpapier van de cruise, verse bloemen, concierge-service
Deluxe Spa balkonhut
Oppervlakte: 21,0 m² (Veranda 6,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, slippers, zeepjes en douchegel.
Extra services Vista-concept: gebruik verrekijker, slippers, kussen keuzemenu, gratis dvd-collectie, gepersonaliseerd briefpapier van de cruise, verse bloemen, concierge-service.
Extra services Spa-hut: Yogamatten, iPod dockingstation, exclusieve behandelingen bij de Greenhouse Spa & salon.
Vista Suite met balkon
Oppervlakte: 21,0 m² (Veranda 6,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, slippers, zeepjes en douchegel.
Extra services Vista-concept: gebruik verrekijker, slippers, kussen keuzemenu, gratis dvd-collectie, gepersonaliseerd briefpapier van de cruise, verse bloemen, concierge-service
Vista Suite met balkon
Oppervlakte: 21,0 m² (Veranda 6,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, slippers, zeepjes en douchegel.
Extra services Vista-concept: gebruik verrekijker, slippers, kussen keuzemenu, gratis dvd-collectie, gepersonaliseerd briefpapier van de cruise, verse bloemen, concierge-service
Vista Suite met balkon
Oppervlakte: 21,0 m² (Veranda 6,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, slippers, zeepjes en douchegel.
Extra services Vista-concept: gebruik verrekijker, slippers, kussen keuzemenu, gratis dvd-collectie, gepersonaliseerd briefpapier van de cruise, verse bloemen, concierge-service
Vista Suite met balkon
Oppervlakte: 21,0 m² (Veranda 6,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, slippers, zeepjes en douchegel.
Extra services Vista-concept: gebruik verrekijker, slippers, kussen keuzemenu, gratis dvd-collectie, gepersonaliseerd briefpapier van de cruise, verse bloemen, concierge-service
Neptune Suite (met balkon)
Oppervlakte: 35,0 m² (Veranda 18,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, ruime zithoek met slaapbank, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, badkamer met whirlpool en douche,  haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice, badjas, zeepjes en douchegel.
Extra services Neptune-concept: gebruik verrekijker, slippers, kussen keuzemenu, gratis dvd-collectie, gepersonaliseerd briefpapier van de cruise, verse bloemen, exclusieve Neptune Lounge en persoonlijke stewardservice, voorrang bij in- en uitschepen, voorrang bij tendervervoer, voorrang bij entertainment en dinerreserveringen, uitnodiging exclusieve cocktailparty, champagne, water en fruitmand bij inscheping, Bose® Soundlink met Bluetooth, koffie- en espressomachine in de suite, was-, strijk- en stomerijservice gedurende de cruise,
Neptune Suite (met balkon)
Oppervlakte: 35,0 m² (Veranda 18,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, ruime zithoek met slaapbank, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, badkamer met whirlpool en douche,  haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice, badjas, zeepjes en douchegel.
Extra services Neptune-concept: gebruik verrekijker, slippers, kussen keuzemenu, gratis dvd-collectie, gepersonaliseerd briefpapier van de cruise, verse bloemen, exclusieve Neptune Lounge en persoonlijke stewardservice, voorrang bij in- en uitschepen, voorrang bij tendervervoer, voorrang bij entertainment en dinerreserveringen, uitnodiging exclusieve cocktailparty, champagne, water en fruitmand bij inscheping, Bose® Soundlink met Bluetooth, koffie- en espressomachine in de suite, was-, strijk- en stomerijservice gedurende de cruise,
Pinnacle suite (penthouse)
Oppervlakte: 88,0 m² (Veranda 18,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, ruime zithoek met slaapbank, aparte eetkamer, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, `walk-in closet`, badkamer met grote whirlpool en douche,  haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice, badjas, zeepjes en douchegel.
Extra services Pinnacle-concept: gebruik verrekijker, slippers, kussen keuzemenu, gratis dvd-collectie, gepersonaliseerd briefpapier van de cruise, verse bloemen, exclusieve Neptune Lounge en persoonlijke stewardservice, voorrang bij in- en uitschepen, voorrang bij tendervervoer, voorrang bij entertainment en dinerreserveringen, uitnodiging exclusieve cocktailparty, champagne, water en fruitmand bij inscheping, Bose® Soundlink met Bluetooth, koffie- en espressomachine in de suite, was-, strijk- en stomerijservice gedurende de cruise,

Binnenhut


Oppervlakte: 17,0 m²
Kenmerken: twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.

Spa Binnenhut


Oppervlakte: 17,0 m²
Kenmerken: twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.
Extra services Spa-hut: Yogamatten, iPod dockingstation, exclusieve behandelingen bij de Greenhouse Spa & salon.

Standaard buitenhut d/t


Oppervlakte: 19,0 m²
Kenmerken: venster, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.

Lanaihut (buitenhut met schuifdeur naar dek)


Oppervlakte: 19,0 m²
Kenmerken: glazen schuifdeur naar dek met gereserveerde dekstoel, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.

Vista Suite met balkon


Oppervlakte: 21,0 m² (Veranda 6,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, slippers, zeepjes en douchegel.
Extra services Vista-concept: gebruik verrekijker, slippers, kussen keuzemenu, gratis dvd-collectie, gepersonaliseerd briefpapier van de cruise, verse bloemen, concierge-service

Deluxe Spa balkonhut


Oppervlakte: 21,0 m² (Veranda 6,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, slippers, zeepjes en douchegel.
Extra services Vista-concept: gebruik verrekijker, slippers, kussen keuzemenu, gratis dvd-collectie, gepersonaliseerd briefpapier van de cruise, verse bloemen, concierge-service.
Extra services Spa-hut: Yogamatten, iPod dockingstation, exclusieve behandelingen bij de Greenhouse Spa & salon.

Neptune Suite (met balkon)


Oppervlakte: 35,0 m² (Veranda 18,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, ruime zithoek met slaapbank, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, badkamer met whirlpool en douche,  haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice, badjas, zeepjes en douchegel.
Extra services Neptune-concept: gebruik verrekijker, slippers, kussen keuzemenu, gratis dvd-collectie, gepersonaliseerd briefpapier van de cruise, verse bloemen, exclusieve Neptune Lounge en persoonlijke stewardservice, voorrang bij in- en uitschepen, voorrang bij tendervervoer, voorrang bij entertainment en dinerreserveringen, uitnodiging exclusieve cocktailparty, champagne, water en fruitmand bij inscheping, Bose® Soundlink met Bluetooth, koffie- en espressomachine in de suite, was-, strijk- en stomerijservice gedurende de cruise,

Pinnacle suite (penthouse)


Oppervlakte: 88,0 m² (Veranda 18,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, ruime zithoek met slaapbank, aparte eetkamer, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, `walk-in closet`, badkamer met grote whirlpool en douche,  haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice, badjas, zeepjes en douchegel.
Extra services Pinnacle-concept: gebruik verrekijker, slippers, kussen keuzemenu, gratis dvd-collectie, gepersonaliseerd briefpapier van de cruise, verse bloemen, exclusieve Neptune Lounge en persoonlijke stewardservice, voorrang bij in- en uitschepen, voorrang bij tendervervoer, voorrang bij entertainment en dinerreserveringen, uitnodiging exclusieve cocktailparty, champagne, water en fruitmand bij inscheping, Bose® Soundlink met Bluetooth, koffie- en espressomachine in de suite, was-, strijk- en stomerijservice gedurende de cruise,