Cruiseprogramma

Dag
Haven
Aankomst
Vertrek
Fort Lauderdale is een soort Venetië van Amerika. Het ken veel waterwegen, veel transport vindt per boot plaats.
U kunt er de watertaxi pakken die u van winkelcentrum naar bar, naar restaurant, naar nachtclub en naar het hotel brengt. Maar het is ook een plaats met eindeloze stranden. Het wordt een steeds populairder vakantiegebied in Florida. Door zijn centrale ligging is Ft. Lauderdale een goede uitvalsbasis voor het maken van excursies.

Bezienswaardigheden

 • Discovery Center; hier is een museum over wetenschap voor kinderen gevestigd.
 • Flamingo Gardens; een park met o.a. flamingo?s, apen, papegaaien en alligators
 • Ocean World; een park waar diverse shows met dolfijnen en zeeleeuwen te bewonderen zijn
 • Sawgrass Mills Shoppingcenter; een heel groot winkelcentrum met diverse outlet-stores

Ligplaats schip In de haven Port Everglades liggen de cruiseschepen. Deze haven is groot en heeft veel piers. Bij de entree staat een bord met de namen van de cruiseschepen die er die dag in de haven liggen en bij welk piernummer deze schepen liggen.

Alle cruises naar Fort Lauderdale

 

Vandaag is een zeedag, kans om uw schip nog beter te verkennen en gebruik te maken van alle faciliteiten aan boord. U kunt natuurlijk ook ontspannen en lezen in het boek dat u voor de reis heeft meegenomen of u bereidt zich voor op de komende bestemming(en).

Bij Holland America Line worden tijdens zeedagen vaak cursussen, workshops en lezingen georganiseerd. Zo kunt u, om bij het zwembad of achter uw boek weg te komen,  tijdens een kookworkshop in het Culinary Arts Centre van de boordkoks heel wat lekkers leren maken, maar ook handige tips voor het gebruik van de computer. Het aanbod verschilt per cruise en cruisebestemming.

Grand Turk De Turks- en Caicos eilanden zijn ook wel bekend als de vergeten eilanden en bevinden zich zo`n 1000 km ten zuidoosten van Miami en 144 km ten noorden van Haïti. De eilanden groep wordt gevormd door acht grotere en vele kleine eilanden. De Turks- en Caicos eilanden beschikken over 386 km witte zandstranden en helder zeewater en zijn tot dusver aan de vercommercialisering ontkomen.

Volgens de overlevering is de naam van de Turks Islands ontleent aan een inheemse cactus waarvan de paarse bloemen iets hebben van een fez, het traditionele Turkse hoofddeksel. De naam Caicos is ofwel ontleend aan het Spaanse woord cayos (eilandjes), of aan de kaart van Della Cosa van rond 1500, waarop de eilanden Yucayo worden genoemd, naar de Yucayo-Indianen die er woonden.

Tegenwoordig wonen er zo een 13.000 mensen op de Turks- en Caicos eilanden. De twee eilandengroepen worden gescheiden door de 2.000 meter diepe en 35 km brede Turks Island Passage. De eilanden worden omringd door een aaneengesloten koraalrif van 368 km.

De eilanden zijn een waar belastingparadijs. Op erfenissen, giften en inkomsten wordt geen belasting geheven. Het bankbedrijf is een toenemende bron van inkomsten, omdat geld hier onbereikbaar voor buitenlandse overheden en belastingdiensten kan worden gestald.

Geschiedenis

De Turks- en Caicos eilanden hebben een roerige geschiedenis. De Lucaya-Indianen waren de eerste bewoners, maar zij werden door de Spanjaarden tot slaaf gemaakt of gedood. De Turks- en Caicos eilanden werden vermoedelijk door Columbus ontdekt, maar over zijn ontdekking bestaan er twee theorieën. De eerste luidt dat Columbus landde op het kleine eilandje voor de kust van East Caicos dat nu zijn naam draagt. De tweede theorie luidt dat Guanahaní, zoals de Indianen het eiland noemden waar Columbus landde, het huidige Hawks Nest voor Grand Turk is.

Omdat er zulke grote vraagtekens achter de ontdekking van de Turks- en Caicos eilanden door Columbus staan, wordt Ponce de León meestal beschouwd als de ontdekker, omdat hij er in 1515 voor het eerst melding van maakte. In de 16de en de 17de eeuw woonden er op de Turks- en Caicos eilanden enkele zeer beruchte zeerovers, zoals de Bloody Sisters, een bende vrouwen waarvan Anne Bonney en Mary Reid deel uitmaakten.

De eerste permanente kolonisten kwamen in 1678 vanuit Bermuda op Grand Turk aan. Zij zetten de zoutindustrie op die meer als 250 jaar de economische ruggengraat van de eilanden zou zijn. Door de droge wind en de warme zon waren op de zout-eilanden Grand Turk, Salt Cay en South Caicos namelijk zoutpannen gevormd. In 1787 trokken Loyalists, na de Amerikaanse Revolutie gevlucht uit de zuidelijke Amerikaanse kolonies, met hun slaven naar de Caicos eilanden, waar ze katoen- en later sisalplantages opzetten. De ruïnes van hun huizen staan er nog.

Voordat de eilanden Engels bezit werden, hadden ze te maken met invallen door de Spanjaarden en de Fransen. Van 1799 tot 1848 vielen de eilanden onder het bestuur van de Bahamas, maar in 1848 kwamen ze onder het bestuur van Jamaica. In 1874 was er een ernstige economische crisis doordat de zoutindustrie na enkele zware regenseizoenen was geruïneerd. Nadat de eilanden in 1873 door Jamaica waren geannexeerd, bleven ze tot 1962 een provincie van dit eiland. In 1962 werden de eilanden bij de Bahamas gevoegd, tot de Bahamas zelf afhankelijk werden.

Hoewel de Britten geen enkel strategisch of economisch belang bij de eilanden hebben, zijn ze tegenwoordig een Britse kroonkolonie. De gouverneur wordt benoemd door de Engelse koningin en de regering wordt door de eilandbewoners zelf gekozen. 

Bezienswaardigheden

 • Veel faciliteiten zijn er niet op het eiland. Hier en daar vindt u wel een restaurantje of een hotel die echter vaak alleen voor de hotelgasten toegankelijk zijn. Een leuke strandbar is Waters Edge, op weg naar het stadje Cockburn Town.
 • Wat Grand Turk op het land mist aan bezienswaardigheden, wordt ruimschoots goedgemaakt door de schitterende koraalriffen en de vele dieren die daarin leven. De muren van koraal dalen steil af en het water is zo helder dat u tot bijna 50 meter diep kunt kijken. Er zijn wouden vol zwarte koraal en er leven grote schollen horsmakrelen, zaagbaarzen, snappers, barracudas en vele andere dieren.
 • Bij de West Wall liggen enkele van de mooiste plekken. Eén daarvan wordt McDonalds genoemd, vanwege twee ronde bogen die doen denken aan het logo van de bekende hamburgerketen. Een andere beroemde plek is het Black Coral Forest, waar zoals de naam het al zegt veel zwarte koraal voorkomt. Ten zuiden hiervan is een groot in het koraal ingegroeid anker te vinden, vermoedelijk van een 17de eeuwse schip uit Bermuda.
 • Bij de plek Tiki Hut zien duikers regelmatig schollen adelaarsroggen. Het beste strand op het eiland heeft Gouverners Beach, welke direct links van de pier begint en doorloopt tot de hoofdstad Cockburn Town.
 • Salt Cay ligt slecht 14 km van Grand Turk en is gemakkelijk bereikbaar per boot of door een vliegtochtje van 15 minuten. Het eilandje heeft de vorm van een taartpunt en de kust bestaat uit stranden met puur wit zand. Er zijn twee dorpen, enkele kerken, een lagere school, een winkel, een paar hotelletjes en vele verlaten zoutpannen. De sluizen en windmolens die vroeger bij de zoutwinning werden gebruikt, zijn de laatste overblijfselen van de zoutindustrie waaraan het eiland zijn naam heeft te danken.
 • Het eiland Providenciales, of Provo zoals het meestal wordt genoemd, is van de Caicos eilanden het best voor het toerisme ontsloten. Het is het hoogste eiland van de Turks- en Caicos eilanden en wordt ook beschouwt als het mooiste. Door het toerisme is er de laatste jaren erg veel veranderd.
 • Op de Caicos Conch Farm worden grote kroonslakken gekweekt voor de lokale markt en de export. De jaarlijkse productie wordt geschat op 700.000 exemplaren, elk met een waarde van 1 Amerikaanse Dollar. De meest geliefde mascotte van Provo is een Atlantische tuimelaar die de naam Jojo heeft gekregen. Hij zwemt niet in een school met andere dolfijnen, maar zoekt voor de kust van Grace Bay Beach het gezelschap van de mens. Deze wilde dolfijn is nooit getraind, maar toch lijkt hij er plezier in te hebben met de mensen te spelen en te zwemmen. 
 • Typisch voor de eilanden is het vissen op de Turks- en Caicos eilanden wat zeer populair is. Het jaarlijkse Turks and Caicos Billfish Tournament bij de Turtle Cove Yacht and Tennis Resort in juli op Provo, trekt veel deelnemers die vissen op de grootste soort blauwe marlijn, witte marlijn, bonito, dolfijn en geelvintomijn. Overeenkomstig de milieufilosofie van het eiland moet alle blauwe marlijn van minder dan 90 kg weer worden teruggegooid.
 • In het laatste weekend van mei wordt er op South Caicos de Commenwealth Regatta georganiseerd. Dit is de grootste manifestatie op de eilanden.

  Duiken, snorkelen en stranden
  Voor de kust van Provo liggen enkele van de beste duiklocaties van het hele Caribische gebied. Er zijn steile wanden, grotten, koraalriffen vol dieren en planten. Veel voorkomende vissen zijn naast het zwarte koraal en paarse en oranje sponzen, de tandbaarzen, de donkerblauwe papegaaivis, de kogelvis, de Franse keizersvis, de zaagbaarzen en enkele zeeschildpadden. Eén van de mooiste punten om bij Provo te duiken ligt voor Northwest Point. In de spleten van de steile wanden kunt u jonge haaien en schildpadden vinden. Scholen snappers en knorvissen zwemmen tussen geweikoralen en enorme hersenkoralen.

  De overige Caicos eilanden
  North Caicos zijn vanuit Provo gemakkelijk te bereiken per boot of met de Turks and Caicos National Airline (TCNA). De dienstregeling is echter zeer onregelmatig. Er zijn slechts 3 hotels op North Caicos. Op dit eiland krijgt u een goede indruk van het landelijke leven op de Caicos eilanden. Het strand strekt zich bijna 10 km ononderbroken uit. Er wonen circa 4.000 mensen in de vier dorpjes Bottle Creek, Kew, Whitby en Sandy Point.
  Middle Caicos; dit eiland is per veerboot vanaf North Caicos te bereiken. Het is het grootste eiland van de Caicos-groep, maar er wonen slechts 400 mensen. Het eenzame strand bij de haven is buitengewoon mooi. Aan de noordkust zijn kalksteengrotten waarin stalactieten en stalagmieten in heldere, zoute poelen worden weerspiegeld. In de grotten bij Bemberra en Morimers zijn overblijfselen van de Lucaya- en Arawak-Indianen gevonden.
  South Caicos is een eiland van veel mogelijkheden maar weinig voorzieningen. Het stadje is klein, maar heeft de beste natuurlijke haven van het Caribisch gebied. Hier is de visindustrie geconcentreerd die schelpdieren en kreeft exporteert. Pine Cay Dit eiland maakt deel uit van de kleine eilandjes tussen North Caicos en Provo. Het is privé-eigendom van een groep mensen die vastbesloten zijn het kwetsbare milieu van de eilanden en de omringende zee te beschermen.


Nuttige tips

 • Munteenheid: De munteenheid op de Turks- en Caicos eilanden is de Amerikaanse Dollar. Op de eilanden Grand Turk, South Caicos en Providenciales bevinden zich zeer uitgebreide internationale bankfaciliteiten. Vaak kunt u met uw pinpas geld uit het automaat halen.De banken zijn op de werkdagen doorgaans van 09.00 tot 12.00 uur geopend. U kunt bij de banken, de meeste hotels en de grotere winkels uw travellercheques verzilveren. Geld wisselen kan tevens bij de wisselkantoortjes die ook veel langer geopend zijn. Credit cards worden niet overal geaccepteerd.
 • Taal: De officiële taal is het Engels, maar de lokale bevolking spreek een dialect van het Engels.
 • Economie: Het bankbedrijf is een toenemende bron van inkomsten. Het geld is hier namelijk onbereikbaar voor buitenlandse overheden. Op de Turks- en Caicos eilanden zult u vele bekende bankfilialen tegenkomen, die zich hier voornamelijk vanwege het belastingvoordeel hebben gevestigd. Het toerisme wordt ook steeds een belangrijkere bron van inkomsten.
 • Winkelen: De winkels in Turks- en Caicos zijn doorgaans geopend van 08.00 tot 12.00 uur en van 14.30 tot 18.00 uur. Souvenirwinkeltjes blijven doorgaans in de middag geopend en zijn ook `s avonds langer geopend.
 • Vervoer: Taxi`s staan over het algemeen gereed bij de haven. Over de prijs dient u met de taxichauffeur te onderhandelen. Voor een rit naar de hoofdstad van Grand Turk, Cockburn Town, betaalt u circa U.S. $ 7 per persoon. Voor een eiland rondrit betaalt u doorgaans U.S. per persoon. Men rijdt hier links.
 • Post: De openingstijden van de postkantoren kunnen erg variëren, maar ze zijn doorgaans gedurende de hele dag geopend. Postzegels zijn ook te koop in de souvenirwinkeltjes. Houdt u er wel rekening mee dat de post erg traag is.
 • Ligplaats: Het schip  zal voor anker gaan voor het eiland Grand Turk. Op het eiland zelf is weinig te zien, maar strand is er volop, dat ziet u al vanaf het schip. Het schip ligt erg ver van de pier verwijdert en de vaart duurt ongeveer 15 á 20 minuten. Een informatiebalie waar u plattegronden en brochures de eilanden kan krijgen treft u bij aankomst op de pier.
San Juan, een sprankelende stad in de Caribean. San Juan is de hoofdstad en grootste stad van Puerto Rico gelegen in de Caribean. San Juan staat met zijn prachtige historisch centrum op de lijst van de Werelderfgoed. De vele forten en verdedigingslinies vindt u op vele plaatsen terug in deze stad.

U kunt culinair genieten in de wijk Sofo met vele restaurantje en barretjes. Flaneer op de boulevard Paseo de la Princesa met vele standbeelden, palmbomen, fonteinen, muzikanten, bankjes en veel meer moois. De boulevard geeft een schitterend uitzicht de baai en de vele cruiseschepen, welke San Juan aandoen.

Bezienswaardigheden

 • El Morro-kasteel
 • Kasteel van San Cristobal 
 • Kasteel van La Fortaleza
 • Fort San Cristóbal
 • Universiteit met de kathedraal

Charlotte Amalie is de hoofdstad van de Amerikaanse Maagdeneilanden. Deze stad telt vele historische bezienswaardigheden, waaronder een van de oudste synagogen van Noord-Amerika.  De stad ligt op het eiland Saint Thomas en telt ongeveer 19.000 inwoners. De natuur wordt voor een groot deel beschermd in het Virgin Islands National Park.

De haven van Charlotte Amalie is een belangrijk aanlegpunt voor cruiseschepen op de Caribische Zee.

Geschiedenis

De stad werd in 1690 gesticht en is genoemd naar de Deense koningin Charlotte Amalie, de vrouw van koning Christiaan V. Aan de koning herinnert Fort Christian, het oudste gebouw op de eilanden en tegenwoordig een museum. Bijna even oud is Fort Skytsborg, tegenwoordig bekender dan Blackbeard?s Castle. De Franse schilder Camille Pissarro werd in 1830 in Charlotte Amalie geboren, dat destijds nog Deens was.

Bezienswaardigheden

 • 99 Steps Deze 99 treden (inwerkelijkheid 103) werden gebouwd rond 1750 door Danes, die vond dat trappen het beste past in het steile straatbeeld van heuvelachtig Charlotte Amalie. De stenen die hiervoor gebruikt zijn, komen van origine uit Denemarkten welke als ballast fungeerde in zeilboten.
 • Kasteel van Zwartbaard Bovenaan de trap, hebt u slechts de onderkant van het kasteel van Zwartbaard bereikt, wat tegenwoordig een restaurant en herberg is. Een van de piraten die hier zou hebben gewoond, was de verschrikkelijke Edward Teach, beter bekend als Zwartbaard, die over de baai uitkeek vanuit de uitkijktoren van het kasteel, dat meer dan 300 jaar oud is. Het uitzicht vanaf deze plek verklaart de keuze voor deze locatie.
 • Drake?s Seat Een andere historische uitkijkpost is Drake?s Seat, van waaruit alle Maagdeneilanden, zowel Amerikaans als Brits, te zien zijn. Vanuit deze locatie keek Sir Francis Drake uit naar zijn vloot. Aan de voet ervan bevindt zich Magens Bay, een van de mooiste baaien van de wereld volgens National Geographic.

Nuttige tips

 • Munteenheid De munteenheid is de Amerikaanse dollar.
 • Banken Op ca 10 á 15 minuten van de pier vindt u verschillende banken. Hier vindt u een aantal geldautomaten waar u de mogelijkheid heeft om te pinnen. De banken zijn geopend op maandag t/m vrijdag van 09.00-14.00 uur.
 • Taal Engels is de officiële taal op de Amerikaanse Maagdeneilanden.
 • Vervoer Op de pier staan de taxi?s klaar. De meeste hebben geen meter, het is daarom verstandig om van te voren een prijs af te spreken. Normaal gesproken hanteren de taxichauffeurs vaste prijzen, maar wanneer u met meerdere personen tegelijk gaat is het tarief per persoon voordeliger! Voor ca. 3.50 dollar p.p. kunt u in open safaribusjes naar het centrum van Charlotte Amalie gaan.

Vandaag is een zeedag, kans om uw schip nog beter te verkennen en gebruik te maken van alle faciliteiten aan boord. U kunt natuurlijk ook ontspannen en lezen in het boek dat u voor de reis heeft meegenomen of u bereidt zich voor op de komende bestemming(en).

Bij Holland America Line worden tijdens zeedagen vaak cursussen, workshops en lezingen georganiseerd. Zo kunt u, om bij het zwembad of achter uw boek weg te komen,  tijdens een kookworkshop in het Culinary Arts Centre van de boordkoks heel wat lekkers leren maken, maar ook handige tips voor het gebruik van de computer. Het aanbod verschilt per cruise en cruisebestemming.

Half Moon Cay is een privé-eiland op de Bahama`s van de Holland America Line en Carnival Cruises. Het eiland valt al jaren in de prijzen en is menig maal uitgeroepen tot beste privé-eiland. Beide rederijen laten hun passagiers van boord gaan om een aantal uren te genieten van o.a. het strand, zwemmen, barbecuen, duiken, snorkelen, surfen, kajakken en parasailen. Uiteraard kunt u ook heerlijk luieren op een van de vele strandstoelen!

Fort Lauderdale is een soort Venetië van Amerika. Het ken veel waterwegen, veel transport vindt per boot plaats.
U kunt er de watertaxi pakken die u van winkelcentrum naar bar, naar restaurant, naar nachtclub en naar het hotel brengt. Maar het is ook een plaats met eindeloze stranden. Het wordt een steeds populairder vakantiegebied in Florida. Door zijn centrale ligging is Ft. Lauderdale een goede uitvalsbasis voor het maken van excursies.

Bezienswaardigheden

 • Discovery Center; hier is een museum over wetenschap voor kinderen gevestigd.
 • Flamingo Gardens; een park met o.a. flamingo?s, apen, papegaaien en alligators
 • Ocean World; een park waar diverse shows met dolfijnen en zeeleeuwen te bewonderen zijn
 • Sawgrass Mills Shoppingcenter; een heel groot winkelcentrum met diverse outlet-stores

Ligplaats schip In de haven Port Everglades liggen de cruiseschepen. Deze haven is groot en heeft veel piers. Bij de entree staat een bord met de namen van de cruiseschepen die er die dag in de haven liggen en bij welk piernummer deze schepen liggen.

Alle cruises naar Fort Lauderdale

 

Half Moon Cay is een privé-eiland op de Bahama`s van de Holland America Line en Carnival Cruises. Het eiland valt al jaren in de prijzen en is menig maal uitgeroepen tot beste privé-eiland. Beide rederijen laten hun passagiers van boord gaan om een aantal uren te genieten van o.a. het strand, zwemmen, barbecuen, duiken, snorkelen, surfen, kajakken en parasailen. Uiteraard kunt u ook heerlijk luieren op een van de vele strandstoelen!

Grand Turk De Turks- en Caicos eilanden zijn ook wel bekend als de vergeten eilanden en bevinden zich zo`n 1000 km ten zuidoosten van Miami en 144 km ten noorden van Haïti. De eilanden groep wordt gevormd door acht grotere en vele kleine eilanden. De Turks- en Caicos eilanden beschikken over 386 km witte zandstranden en helder zeewater en zijn tot dusver aan de vercommercialisering ontkomen.

Volgens de overlevering is de naam van de Turks Islands ontleent aan een inheemse cactus waarvan de paarse bloemen iets hebben van een fez, het traditionele Turkse hoofddeksel. De naam Caicos is ofwel ontleend aan het Spaanse woord cayos (eilandjes), of aan de kaart van Della Cosa van rond 1500, waarop de eilanden Yucayo worden genoemd, naar de Yucayo-Indianen die er woonden.

Tegenwoordig wonen er zo een 13.000 mensen op de Turks- en Caicos eilanden. De twee eilandengroepen worden gescheiden door de 2.000 meter diepe en 35 km brede Turks Island Passage. De eilanden worden omringd door een aaneengesloten koraalrif van 368 km.

De eilanden zijn een waar belastingparadijs. Op erfenissen, giften en inkomsten wordt geen belasting geheven. Het bankbedrijf is een toenemende bron van inkomsten, omdat geld hier onbereikbaar voor buitenlandse overheden en belastingdiensten kan worden gestald.

Geschiedenis

De Turks- en Caicos eilanden hebben een roerige geschiedenis. De Lucaya-Indianen waren de eerste bewoners, maar zij werden door de Spanjaarden tot slaaf gemaakt of gedood. De Turks- en Caicos eilanden werden vermoedelijk door Columbus ontdekt, maar over zijn ontdekking bestaan er twee theorieën. De eerste luidt dat Columbus landde op het kleine eilandje voor de kust van East Caicos dat nu zijn naam draagt. De tweede theorie luidt dat Guanahaní, zoals de Indianen het eiland noemden waar Columbus landde, het huidige Hawks Nest voor Grand Turk is.

Omdat er zulke grote vraagtekens achter de ontdekking van de Turks- en Caicos eilanden door Columbus staan, wordt Ponce de León meestal beschouwd als de ontdekker, omdat hij er in 1515 voor het eerst melding van maakte. In de 16de en de 17de eeuw woonden er op de Turks- en Caicos eilanden enkele zeer beruchte zeerovers, zoals de Bloody Sisters, een bende vrouwen waarvan Anne Bonney en Mary Reid deel uitmaakten.

De eerste permanente kolonisten kwamen in 1678 vanuit Bermuda op Grand Turk aan. Zij zetten de zoutindustrie op die meer als 250 jaar de economische ruggengraat van de eilanden zou zijn. Door de droge wind en de warme zon waren op de zout-eilanden Grand Turk, Salt Cay en South Caicos namelijk zoutpannen gevormd. In 1787 trokken Loyalists, na de Amerikaanse Revolutie gevlucht uit de zuidelijke Amerikaanse kolonies, met hun slaven naar de Caicos eilanden, waar ze katoen- en later sisalplantages opzetten. De ruïnes van hun huizen staan er nog.

Voordat de eilanden Engels bezit werden, hadden ze te maken met invallen door de Spanjaarden en de Fransen. Van 1799 tot 1848 vielen de eilanden onder het bestuur van de Bahamas, maar in 1848 kwamen ze onder het bestuur van Jamaica. In 1874 was er een ernstige economische crisis doordat de zoutindustrie na enkele zware regenseizoenen was geruïneerd. Nadat de eilanden in 1873 door Jamaica waren geannexeerd, bleven ze tot 1962 een provincie van dit eiland. In 1962 werden de eilanden bij de Bahamas gevoegd, tot de Bahamas zelf afhankelijk werden.

Hoewel de Britten geen enkel strategisch of economisch belang bij de eilanden hebben, zijn ze tegenwoordig een Britse kroonkolonie. De gouverneur wordt benoemd door de Engelse koningin en de regering wordt door de eilandbewoners zelf gekozen. 

Bezienswaardigheden

 • Veel faciliteiten zijn er niet op het eiland. Hier en daar vindt u wel een restaurantje of een hotel die echter vaak alleen voor de hotelgasten toegankelijk zijn. Een leuke strandbar is Waters Edge, op weg naar het stadje Cockburn Town.
 • Wat Grand Turk op het land mist aan bezienswaardigheden, wordt ruimschoots goedgemaakt door de schitterende koraalriffen en de vele dieren die daarin leven. De muren van koraal dalen steil af en het water is zo helder dat u tot bijna 50 meter diep kunt kijken. Er zijn wouden vol zwarte koraal en er leven grote schollen horsmakrelen, zaagbaarzen, snappers, barracudas en vele andere dieren.
 • Bij de West Wall liggen enkele van de mooiste plekken. Eén daarvan wordt McDonalds genoemd, vanwege twee ronde bogen die doen denken aan het logo van de bekende hamburgerketen. Een andere beroemde plek is het Black Coral Forest, waar zoals de naam het al zegt veel zwarte koraal voorkomt. Ten zuiden hiervan is een groot in het koraal ingegroeid anker te vinden, vermoedelijk van een 17de eeuwse schip uit Bermuda.
 • Bij de plek Tiki Hut zien duikers regelmatig schollen adelaarsroggen. Het beste strand op het eiland heeft Gouverners Beach, welke direct links van de pier begint en doorloopt tot de hoofdstad Cockburn Town.
 • Salt Cay ligt slecht 14 km van Grand Turk en is gemakkelijk bereikbaar per boot of door een vliegtochtje van 15 minuten. Het eilandje heeft de vorm van een taartpunt en de kust bestaat uit stranden met puur wit zand. Er zijn twee dorpen, enkele kerken, een lagere school, een winkel, een paar hotelletjes en vele verlaten zoutpannen. De sluizen en windmolens die vroeger bij de zoutwinning werden gebruikt, zijn de laatste overblijfselen van de zoutindustrie waaraan het eiland zijn naam heeft te danken.
 • Het eiland Providenciales, of Provo zoals het meestal wordt genoemd, is van de Caicos eilanden het best voor het toerisme ontsloten. Het is het hoogste eiland van de Turks- en Caicos eilanden en wordt ook beschouwt als het mooiste. Door het toerisme is er de laatste jaren erg veel veranderd.
 • Op de Caicos Conch Farm worden grote kroonslakken gekweekt voor de lokale markt en de export. De jaarlijkse productie wordt geschat op 700.000 exemplaren, elk met een waarde van 1 Amerikaanse Dollar. De meest geliefde mascotte van Provo is een Atlantische tuimelaar die de naam Jojo heeft gekregen. Hij zwemt niet in een school met andere dolfijnen, maar zoekt voor de kust van Grace Bay Beach het gezelschap van de mens. Deze wilde dolfijn is nooit getraind, maar toch lijkt hij er plezier in te hebben met de mensen te spelen en te zwemmen. 
 • Typisch voor de eilanden is het vissen op de Turks- en Caicos eilanden wat zeer populair is. Het jaarlijkse Turks and Caicos Billfish Tournament bij de Turtle Cove Yacht and Tennis Resort in juli op Provo, trekt veel deelnemers die vissen op de grootste soort blauwe marlijn, witte marlijn, bonito, dolfijn en geelvintomijn. Overeenkomstig de milieufilosofie van het eiland moet alle blauwe marlijn van minder dan 90 kg weer worden teruggegooid.
 • In het laatste weekend van mei wordt er op South Caicos de Commenwealth Regatta georganiseerd. Dit is de grootste manifestatie op de eilanden.

  Duiken, snorkelen en stranden
  Voor de kust van Provo liggen enkele van de beste duiklocaties van het hele Caribische gebied. Er zijn steile wanden, grotten, koraalriffen vol dieren en planten. Veel voorkomende vissen zijn naast het zwarte koraal en paarse en oranje sponzen, de tandbaarzen, de donkerblauwe papegaaivis, de kogelvis, de Franse keizersvis, de zaagbaarzen en enkele zeeschildpadden. Eén van de mooiste punten om bij Provo te duiken ligt voor Northwest Point. In de spleten van de steile wanden kunt u jonge haaien en schildpadden vinden. Scholen snappers en knorvissen zwemmen tussen geweikoralen en enorme hersenkoralen.

  De overige Caicos eilanden
  North Caicos zijn vanuit Provo gemakkelijk te bereiken per boot of met de Turks and Caicos National Airline (TCNA). De dienstregeling is echter zeer onregelmatig. Er zijn slechts 3 hotels op North Caicos. Op dit eiland krijgt u een goede indruk van het landelijke leven op de Caicos eilanden. Het strand strekt zich bijna 10 km ononderbroken uit. Er wonen circa 4.000 mensen in de vier dorpjes Bottle Creek, Kew, Whitby en Sandy Point.
  Middle Caicos; dit eiland is per veerboot vanaf North Caicos te bereiken. Het is het grootste eiland van de Caicos-groep, maar er wonen slechts 400 mensen. Het eenzame strand bij de haven is buitengewoon mooi. Aan de noordkust zijn kalksteengrotten waarin stalactieten en stalagmieten in heldere, zoute poelen worden weerspiegeld. In de grotten bij Bemberra en Morimers zijn overblijfselen van de Lucaya- en Arawak-Indianen gevonden.
  South Caicos is een eiland van veel mogelijkheden maar weinig voorzieningen. Het stadje is klein, maar heeft de beste natuurlijke haven van het Caribisch gebied. Hier is de visindustrie geconcentreerd die schelpdieren en kreeft exporteert. Pine Cay Dit eiland maakt deel uit van de kleine eilandjes tussen North Caicos en Provo. Het is privé-eigendom van een groep mensen die vastbesloten zijn het kwetsbare milieu van de eilanden en de omringende zee te beschermen.


Nuttige tips

 • Munteenheid: De munteenheid op de Turks- en Caicos eilanden is de Amerikaanse Dollar. Op de eilanden Grand Turk, South Caicos en Providenciales bevinden zich zeer uitgebreide internationale bankfaciliteiten. Vaak kunt u met uw pinpas geld uit het automaat halen.De banken zijn op de werkdagen doorgaans van 09.00 tot 12.00 uur geopend. U kunt bij de banken, de meeste hotels en de grotere winkels uw travellercheques verzilveren. Geld wisselen kan tevens bij de wisselkantoortjes die ook veel langer geopend zijn. Credit cards worden niet overal geaccepteerd.
 • Taal: De officiële taal is het Engels, maar de lokale bevolking spreek een dialect van het Engels.
 • Economie: Het bankbedrijf is een toenemende bron van inkomsten. Het geld is hier namelijk onbereikbaar voor buitenlandse overheden. Op de Turks- en Caicos eilanden zult u vele bekende bankfilialen tegenkomen, die zich hier voornamelijk vanwege het belastingvoordeel hebben gevestigd. Het toerisme wordt ook steeds een belangrijkere bron van inkomsten.
 • Winkelen: De winkels in Turks- en Caicos zijn doorgaans geopend van 08.00 tot 12.00 uur en van 14.30 tot 18.00 uur. Souvenirwinkeltjes blijven doorgaans in de middag geopend en zijn ook `s avonds langer geopend.
 • Vervoer: Taxi`s staan over het algemeen gereed bij de haven. Over de prijs dient u met de taxichauffeur te onderhandelen. Voor een rit naar de hoofdstad van Grand Turk, Cockburn Town, betaalt u circa U.S. $ 7 per persoon. Voor een eiland rondrit betaalt u doorgaans U.S. per persoon. Men rijdt hier links.
 • Post: De openingstijden van de postkantoren kunnen erg variëren, maar ze zijn doorgaans gedurende de hele dag geopend. Postzegels zijn ook te koop in de souvenirwinkeltjes. Houdt u er wel rekening mee dat de post erg traag is.
 • Ligplaats: Het schip  zal voor anker gaan voor het eiland Grand Turk. Op het eiland zelf is weinig te zien, maar strand is er volop, dat ziet u al vanaf het schip. Het schip ligt erg ver van de pier verwijdert en de vaart duurt ongeveer 15 á 20 minuten. Een informatiebalie waar u plattegronden en brochures de eilanden kan krijgen treft u bij aankomst op de pier.
Amber Cove is een pittoreske inham gelegen op enkele kilometers van Puerto Plata, Dominicaanse Republiek. 

Het nieuwe Amber Cove Cruisecentrum van $ 65 miljoen is uw poort naar avontuur aan de noordkust van de Dominicaanse Republiek, en biedt een overvloed aan activiteiten. Ga op zoek naar authentieke handgemaakte artikelen op de markt of geniet van de heerlijke lokale keuken. Of ga op pad om de Damajaqua Cascades (27 watervallen) te ontdekken, of het Ocean World Adventure Park en de beroemde stranden en golfcourses van de Domincaanse Republiek te bezoeken.

Actueel cruise excursie weer Amber Cove

Vandaag is een zeedag, kans om uw schip nog beter te verkennen en gebruik te maken van alle faciliteiten aan boord. U kunt natuurlijk ook ontspannen en lezen in het boek dat u voor de reis heeft meegenomen of u bereidt zich voor op de komende bestemming(en).

Bij Holland America Line worden tijdens zeedagen vaak cursussen, workshops en lezingen georganiseerd. Zo kunt u, om bij het zwembad of achter uw boek weg te komen,  tijdens een kookworkshop in het Culinary Arts Centre van de boordkoks heel wat lekkers leren maken, maar ook handige tips voor het gebruik van de computer. Het aanbod verschilt per cruise en cruisebestemming.

Het eiland Bonaire ligt 50 km ten oosten van Curacao. Het is het meest oostelijke eiland van de Kleine Antillen, 39 km lang, 12 km breed en heeft een inwonersaantal van 14.000. Het hoofdstadje Kralendijk ligt op een steenworp afstand vanaf de plek waar uw cruiseschip ligt. Als u alleen Kralendijk wilt bekijken, dan is dit makkelijk lopend te doen. Wilt u over het hele eiland toeren, dan is een taxi snel gevonden of een auto snel gehuurd.

De naam van Bonaire kan komen van het woord `banare` wat `laagland` betekent, dit was een indiaans woord, maar de indianen spraken het uit als het “Boynay” en werd door de Nederlanders Bonaire genoemd. Een andere verklaring is dat de naam afstamt van “Boy Nayil”, de naam van de zoon van een oppergod die de vorm had van een zilveren slang en de indianen het “Boy Nayre” noemden dat “huis van de zilveren slang” betekent.

In het noordwesten ligt het, zeer fraaie heuvelachtige, 6000 hectare tellende, park Washington / Slagbaai met broedplaatsen van flamingo’s, zeer fraaie baaitjes om te duiken of snorkelen, uitzichtpunten, diverse soorten cactussen, agaven en de karakteristieke divi-divi bomen. Ook ligt er het hoogste punt van het eiland, Brandaris, van 241 meter. Ook het Gotomeer is een broedplaats voor flamingo’s. Dit zoutwatermeer is door een een natuurlijke dam van zee afgesloten. Centraal op het eiland gaat het heuvellandschap over in kalksteenterrassen die in hoogte afnemen. Hier zijn steile rotswanden, grotten en inhammen. Het zuidelijke deel van het eiland is vlak en er is geen bebouwing, er zijn uitgestrekte zoutpannen van het Pekelmeer dat een paars/roze gloed heeft.
In het noordoosten ligt de grote lagune Lac Bay met koraalriffen, geschikt voor het windsurfen. Bij Kralendijk is de kustlijn hoog en er bevinden zich baaitjes waar de zee helder is en men goed kan snorkelen en duiken in het blauwgroene water.
Vooral mensen die op zoek zijn naar kleinschaligheid, natuur en rust voelen zich op Bonaire direct thuis. Sinds 1979 is Bonaire een beschermd natuurgebied.

Bezienswaardigheden

 • Pekelmeer; Dit is de broedplaats van de Caribische flamingo. Het kan zijn dat dit meer niet bezocht mag worden gedurende de broedtijd.
 • Brandaris; Dit is het hoogste punt (241 meter) van het eiland waarvan men een prachtig uitzicht heeft over het hele eiland.
 • Grotten; In de diverse grotten zijn rotstekeningen die dateren uit de tijd van de Spaanse bezetting.
 • Nationaal Park Washington / Slagbaai; Dit park ligt in het zuidwesten van het eiland en is sinds 1969 een nationaal park waar men een variatie van landschappen vindt, mooie baaien, grote vlaktes met bloeiende bolcactussen en huizenhoge zuilcactussen.
 • Willemstoren; Deze oudste vuurtoren van Bonaire ligt op het zuidelijkste puntje van het eiland. De toren werd genoemd naar koning Willem I en dateert uit 1838.
 • Museo di Rei; Een oud gerestaureerd plantagehuis met een museum waar men oude gebruiksvoorwerpen, huishoudelijke artikelen en meubilair aantreft.
 • Museo di Bonaire; Kunstvoorwerpen, architectuur, zeer fraaie schelpen, literatuur en geschiedenis en werken van lokale artiesten.
 • Museo Real Rincon; Openlucht museum met cactushagen en ovens van leisteen.
 • Fietsen en snorkelen; Indien u op eigen gelegenheid het eiland wilt zien, kunt u gaan fietsen of mountainbiken.
 • Deze fietsen kan men huren in Kralendijk of de nabij gelegen hotels. Ook zijn daar kaarten verkrijgbaar van diverse fietsroutes.
 • Een van de beste plaatsen om te snorkelen en/of te duiken is het Washington/Slagbaai Nationaal Park bij Kralendijk.
 • Aan boord kan men diverse excursies boeken als men op een gemakkelijke manier dit eiland wil zien.

Nuttige tips

 • Winkelen U zult op Bonaire geen rijen van winkels treffen waar dezelfde souvenirs verkocht worden. U zult een hoofdstraat vinden in Kralendijk met kleine winkelcentra en interessante winkeltjes voor de dagelijkse boodschappen. Iedere winkel is uniek en ze verkopen artikelen uit Europa en de Verenigde Staten. Vele winkels verkopen artikelen van lokale kunstenaars en handwerklieden zoals schilderijen, , keramiek tegels, geschilderde vissen, juwelen, poppen etc. Ook is er goud te koop van een goede kwaliteit, merkhorloges zoals de Rolex, Hollandse kaas (zelfs pindakaas en hagelslag) en sigaren uit Cuba. Vele leuke dingen als herinnering aan Bonaire. Winkels zijn geopend ma. t/m za. van 08.00-12.00 & 14.00 -18.00 uur. Op zon- en feestdagen zijn de winkels in Kralendijk ook dikwijls geopend als er cruiseschepen aanleggen.
 • Taal Er wordt voornamelijk Nederlands, Spaans, Engels en Papiamento (een mengeling van Nederlands, Spaans en Portugees) gesproken.
 • Telefoneren U kunt bellen met telefoonkaarten maar er zijn ook telefooncellen, waar men alleen kan bellen door betaling met Antilliaanse munten.
 • Munteenheid De munteenheid op de Nederlandse Antillen is de Antilliaanse gulden echter met U.S.$ kan men er ook goed terecht. Ook bij de vele winkels kan men betalen met creditcards. De banken hebben veelal geldautomaten. Banken zijn o.a. in Kralendijk: Royal Bank of Trinidad & Tobago, Kaya Korona Banco di Caribe NV, Kaya Grandi 22 Maduro & Curiel’s Bank NV, Kayas L.D. Gerharts 1, ABN-Amro bank bij het Plaza Reina Wihelmina
 • Autohuur In Kralendijk kan men een auto huren en het is ’t leukst om het eiland te gaan verkennen met een jeep.
Actueel cruise excursie weer Bonaire
Willemstad De hoofdstad van Curaçao, Willemstad, is met haar natuurlijke havens één van de druk bezochtste steden van het Caribische gebied. De stad kenmerkt zich door de fraaie in pastelkleuren uitgevoerde Oudhollandse koopmanshuizen, het grote aantal historische bezienswaardigheden, de levendige winkelstraten, de beroemde Pontonbrug en de kleurrijke drijvende markt.

Curaçao is het middelste en grootste eiland van de Benedenwindse Eilanden waartoe ook Aruba en Bonaire worden gerekend. Curaçao ligt 56 km ten noorden van Venezuela en is het grootste en dichtstbevolkte eiland van de ABC-eilanden (444 km²). Willemstad heeft de grootste natuurlijke haven van de wereld. Het is een belangrijk handelscentrum in het Caribische gebied en vormt met een bevolking van meer dan vijftig verschillende nationaliteiten een unieke samenleving.

Al ruim 300 jaar is Curaçao, op enkele korte onderbrekingen na, een deel van Nederland. Dit is te merken aan de architectuur, de taal en de gewoonten op dit eiland. Het platteland met zijn vele oudkoloniale landhuizen en kleine cunucu-huisjes zijn zeer de moeite waard. Verder heeft Curaçao veel beschutte baaien met stranden en ?s avonds een bruisend uitgaansleven.

De bevolking van ca. 170.000 inwoners is samengesteld uit meer dan vijftig verschillende nationaliteiten. Oorspronkelijk was de bevolking van Curaçao opgebouwd uit drie cultureel verschillende groepen: de blanke Hollanders, afstammelingen van de kolonisten die zich in de 17de eeuw op het eiland hadden gevestigd, de sefardische joden die gevlucht waren voor de inquisitie in Portugal, Spanje, Mexico en Brazilië, en de zwarte slaven die uit Afrika waren gehaald. Door de eeuwen heen ontstond er een vermengeling van de zwarte en blanke bevolking, de mulatten. Met de komst van de olie-industrie, aan het begin van de vorige eeuw, kwamen er mensen van over de hele wereld naar het eiland en werd Curaçao een smeltkroes van nationaliteiten.

Bezienswaardigheden

 • Grotten van Hato De kalksteengrotten van Hato zijn met een oppervlakte van 4900 m² de grootste van Curaçao. U vindt hier prachtige druipsteenvormen, muurschilderingen en ondergrondse beken met bruisende watervallen (vlakbij het vliegveld gelegen).
 • Drijvende markt. Tegenover de Sha Caprileskade in Scharloo bevindt zich de drijvende markt.
 • Nieuwe Markt. Naast het postkantoor en het busstation bevindt zich de Nieuwe Markt. U kunt hier vele speciale Curaçaose producten kopen. De markt is op zaterdag vanaf 06.00 uur geopend.
 • Willemstad per trolleytreintje. Het treintje vertrekt vanaf Fort Amsterdam bij de Pontonbrug en neemt u mee door het fascinerende historische hart van Willemstad.
 • Landhuizen. U kunt één van de landhuizen op Curaçao bezoeken. In landhuis Chobolobo kunt u zien hoe de Curaçao likeur al sinds 100 jaar op traditionele wijze wordt gestookt. Natuurlijk kunt u ook proeven (vrij entree). In het museum van landhuis Savonet is een historische expositie over het geologisch ontstaan van Curaçao.
 • Postmuseum. Het postmuseum is gevestigd in het oudste huis van Willemstad, gebouwd in 1693. Op zaterdag geopend van 10.00-15.00 uur.
 • Fort Amsterdam. U kunt Fort Amsterdam zo ingaan. De ingang bevindt zich onder het gouverneurspaleis. U treft op de binnenplaats de overheidsgebouwen aan van de Antilliaanse regering, zoals het gebouw van de Raad van Ministers en de Fortkerk die thans gerestaureerd is. De Engelse kanonskogel die in 1804 door Captain Blight vanaf de Bounty werd afgevuurd zit nog steeds in de Fortkerkmuur.
 • Fort Sint Michiel. Dit fort is vanaf 1713 na een lange staat van dienst niet meer in gebruik. De ruïnes van dit oude fort zijn echter nog te bezichtigen vlakbij het vissersplaatsje Sint Michiel.
 • Fort Beekenburg. Dit fort heeft een belangrijke rol gespeeld bij de verdediging tegen de diverse Engelse aanvallen in de 18de en 19de eeuw (te bezichtigen op afspraak).
 • Christoffelpark
 • Seaquarium U vindt hier meer dan 400 vissoorten en schaaldieren. Koraal zeiltochtje of sunsetsailing

Nuttige tips

 • Munteenheid De munteenheid is de Antilliaanse Gulden (NAF). De banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00-15.30 uur.
 • Taal Nederlands is de officiële taal. De bevolking spreekt onderling echter Papiamento (ontstaan uit Spaans, Frans, Portugees, Nederlands en een aantal Afrikaanse dialecten) en ook Engels en Spaans.
 • Winkelen De winkels zijn over het algemeen geopend van maandag t/m zaterdag van 08.00-12.00 uur en 14.00-18.00 uur.
 • Vervoer Taxi?s zijn gemakkelijk te herkennen aan hun bordjes en TX op hun kentekenplaten. U dient van te voren een prijs af te spreken met de chauffeur. Taxistandplaatsen zijn te vinden bij de haven, luchthavens en de hotels. U kunt op Curaçao ook een auto huren. Een buitenlands of internationaal rijbewijs is voldoende. Er wordt wel naar een creditcard nummer gevraagd.
Actueel cruise excursie weer Willemstad Curacao

Voel de gastvrijheid van de Arubanen in deze stad en geniet hier van de winkels, waar u als `vanouds` weer even met een (Arubaanse) gulden kunt betalen. Tot voor kort werd Aruba ook wel beschouwd als een wat kleiner en minder ontwikkeld Curaçao. Het eiland kende een gelijksoortige hoge levensstandaard en had, evenals Curaçao, de raffinage van olie als economische basis. Met de sluiting van de olieraffinaderij op Aruba stortte de economie in 1985 in en was het even met de welvaart gedaan. De laatste jaren heeft de toeristenindustrie op het eiland echter een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt.Het eiland telt nu meer dan 5.000 hotelkamers langs zijn kilometerslange witte zandstranden, die kwalitatief ver boven die van Curaçao uitsteken. Met zijn elegante winkelstraten, vele restaurants, nachtclubs, dancings, bars en casino`s is Aruba één van de populairste vakantiebestemmingen van het Caribische gebied geworden, waaraan ook de vriendelijke eilandbewoners hun bijdrage leveren. Zij heten de bezoekers een warm welkom en lijken er alles aan te doen om hun een thuisgevoel te geven. De instelling van de bewoners is wellicht af te lezen aan de slogan One Happy Island, die de nummerborden van veel Arubaanse auto`s siert.

Aruba is het kleinste en meest westelijke van de Nederlandse ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao) en heeft een oppervlakte van 193 km². Geologisch gezien behoort Aruba tot een uitloper van een bergketen van de Venezolaanse kust die bestaat uit kalksteenplateaus en stollingsgesteenten. Het hoogste punt op het eiland is de Jamanota (189 meter). Het klimaat is erg droog en er zijn dan ook geen permanente rivieren op het eiland. Wel zijn er zogenaamde rooien, kloofvormige dalen in het heuvellandschap, die zich in de regentijd met water vullen. Het noordoosten is vrijwel onbewoond en hier en daar overdekt met reusachtige hopen afgeronde diorietblokken, waarvan die bij Ajo en Casibari de bekendste zijn. Hier bevindt zich ook de opvallende kegelvormige Hooiberg (167, 5 meter). Aan de steile en rotsachtige noordkust zijn een groot aantal baaien met lage duinen en strandjes te vinden. De zee is hier ruw en heeft in de loop van de tijd het kalksteenplateau aan de waterlijn ingesleten. Langs de kust zijn daardoor opmerkelijke natuurlijke overspanningen ontstaan. De zuidkust wordt vrijwel over de gehele lengte omzoomd door koraalriffen en heeft twee diepe inhammen, de Spaanse Lagune en de Lagune bij de hoofdstad Oranjestad. Typisch voor Aruba is de wind. Waar de passaatwinden op de andere Caribische eilanden niet meer dan een voortdurende bries veroorzaken, is dat op Aruba een steeds aanwezige stevige wind.

Geschiedenis

Op het hoogtepunt van de 80-jarige Oorlog, in 1636, veroverden de Nederlanders Aruba. Tijdens de Napoleontische Oorlogen (1805) kregen de Engelsen de macht over het eiland, maar ze raakten die in 1816 weer kwijt aan de Nederlanders. Sinds 1976 heeft het eiland een aparte status, met een eigen bestuur, maar de banden met Nederland zijn gebleven. Oranjestad De hoofdstad van Aruba is in 1790 gesticht, heeft 20.000 inwoners en is gelegen aan de Paardenbaai in het zuidwesten van het eiland.

Bezienswaardigheden

 • De grootste attractie van Oranjestad vormen eigenlijk de winkels, vooral die in en om de Caya G.F. Croes, voorheen de Nassaustraat.
 • Wie een schat aan historische bezienswaardigheden verwacht, komt in ieder geval bedrogen uit. Toch is er wat Hollandse koloniale architectuur te zien. Aan de Wilhelminastraat staan de belangrijkste gebouwen van deze stad. Vanuit de Oranjestraat naar het westen lopend treft u er de Bibliotheek en de oude protestantse kerk (1846), een typisch voorbeeld van Arubaanse architectuur. Aan de Zoutmanstraat staat het Museo Archeologico Arubano of Oudheidkundig Museum (geopend van maandag t/m vrijdag van 07.30-12.00 uur & 13.00-16.30 uur), waar o.a. voorwerpen te bezichtigen zijn uit de tijd van de Indiaanse prehistorie. Een blok verder naar het oosten ligt Fort Zoutman, het oudste gebouw van Aruba, dat in 1796 werd gebouwd en een rol speelde tijdens de oorlogen tegen de Britten. Tegenwoordig is er het Museo Historico Arubano gevestigd wat een overzicht geeft van de geschiedenis van Aruba.
 • De Willem III Toren, genoemd naar de toenmalige Hollandse koning, werd in 1868 toegevoegd (geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00-16.30 uur).
 • Langs de kade ligt de markt. Daar leggen bootjes aan met verse waar uit Venezuela. Tegenover de markt aan de Lloyd Smith Boulevard is een groot winkelcentrum verrezen, het Boulevard Shopping Center.
 • The Natural Bridge Dit is de door de zee uitgesleten brug in de rotsen, bekend als het symbool voor Aruba. Het is de grootste natuurlijke brug van het Caribische gebied en vormt op Aruba een belangrijke toeristische attractie.
 • Casibari-rotsformaties Dit zijn grote hopen keien (dioriet), waar u onderdoor, overheen en tussendoor kunt lopen. Het is alsof de stenen zo uit de lucht zijn komen gevallen.(In het binnenland van het eiland).
 • Tripje met onderzeeboot of glasbodemboot U kunt een tripje maken en de onderwaterflora- en fauna bewonderen.
 • De Olde Molen De Olde Molen is in 1804 in Nederland gebouwd en in 1962 in onderdelen naar Aruba verscheept, waar hij weer in oorspronkelijke staat in elkaar werd gezet. Heden ten dage is er een restaurant in gevestigd. (De Olde Molen bevindt zich buiten Oranjestad, ten oosten van Bubali, een zoutwinningsgebied en tegenwoordig een vogelreservaat).
 • Alto Vista Dit is een ruim 70 meter hoge kalksteenheuvel met een katholieke kapel, die oorspronkelijk in 1750 werd gebouwd door de Indianen. Het kerkje werd verwaarloosd en moest in 1952 weer herbouwd worden (net voorbij het dorpje Westpunt).
 • Noord Noord is een klein plaatsje waar de rooms-katholieke Sint-Annakerk zich bevindt. Deze fraaie pastelkleurige kerk met de achthoekige toren en de veelhoekige koorafsluiting heeft een kunstig uit hout gesneden neogotisch altaar.
 • Hooiberg Dit is de opvallendste heuvel van het eiland. De berg (167, 5 meter) heeft een typisch kegelvormig uiterlijk. Het bestaat uit een zeldzaam gesteente dat hooibergiet heet. Er zijn treden uit de rotswand gehouwen om de klim naar de top te vergemakkelijken.
 • Santa Cruz Santa Cruz (9000 inwoners) ligt midden op het eiland. Op een rotspunt is een groot kruis geplaatst ter herinnering aan het feit dat een Spaanse missionaris hier samen met zijn eerste bekeerlingen het eerste katholieke kruis heeft opgericht.
 • Arkok National Park Hier zijn in diverse grotten en op overhangende rotswanden mooie en goed bewaard gebleven Indiaanse rotstekeningen gevonden. Er staan in het park gerestaureerde lemen huisjes, die vanouds in gebruik waren bij de bevolking.
 • Boca Prins Aan de oostkust liggen de duinen van Boca Prins. De eilandbewoners hebben er een sport van gemaakt hier op het hagelwitte zand van de duinen te glijden. Het is een prachtige baai, maar gevaarlijk om te zwemmen door de verraderlijke stroming en de scherpe rotspunten.
 • Grotten van Fontein Vlakbij Boca Prins liggen de Grotten van Fontein, die Indiaanse rotstekeningen en schitterende druipsteenpilaren bevatten. Tunnel of love Iets verderop ligt de Guadiriki Grot en 1 km verder de zogenaamde Tunnel of Love, een onderaardse tunnel van 200 meter lang die u met een gids kunt verkennen.
 • San Nicolas In het verleden woonde hier maar een handjevol mensen die zich bezighielden met het winnen van fosfaat bij Ceru Colorado en Ceru Culebra. Na de sluiting van de Lago-olieraffinaderij in 1985 liep de bevolking van de stad sterk terug; de stad zelf verviel daardoor en biedt nu een armoedige aanblik. Maar dat zal niet lang meer duren, want buitenlandse investeerders hebben het dorpje `ontdekt` en zijn bezig van Nicolas een belangrijk toeristenplaatsje te maken.
 • Savaneta Dit is Aruba`s oudste nederzetting. Het werd door de Spanjaarden gesticht en was ooit de belangrijkste plaats van het eiland. Vanaf de komst van de Hollanders tot het einde van de 18de eeuw was dit de residentie van de bewindvoerders van het eiland, waaraan de Commandeursbaai haar naam ontleent.

Nuttige tips

 • Munteenheid De munteenheid is de Arubaanse gulden en de waarde volgt de dollarkoers. U kunt echter ook terecht met Amerikaanse dollars. Houdt u er rekening mee dat de Arubaanse gulden niet inwisselbaar is buiten Aruba. Girobetaalkaarten zijn bij het postkantoor inwisselbaar. U kunt traveller cheques van Amerikaanse dollars zo inwisselen. Ook de bekende credit cards worden op Aruba geaccepteerd.
 • Taal De officiële taal is Nederlands, maar de voertaal is het Papiamento (een mengeling van Portugees, Nederlands en Negertalen). Verder wordt er ook Engels en Spaans gesproken.
 • Vervoer Op Aruba worden regelmatig busdiensten onderhouden. Er gaat elk uur een bus vanuit Oranjestad naar de stranden en visa versa. De bussen stoppen tevens tegenover de cruiseterminal op L.G. Smith Boulevard. De taxi`s hebben geen meter; de ritprijzen zijn vastgelegd. Het is ook mogelijk om een auto te huren. De prijzen variëren van USD 40 tot USD 80 per dag. Bij de prijs zijn doorgaans wel de kilometers, maar niet de verzekering en de afkoop van het eigen risico inbegrepen. Let u goed op de voorwaarden als u een auto huurt (verhuurbedrijven o.a. Hertz, Avis & Budget).
 • (Water) sport Veel stranden bieden mogelijkheden tot windsurfen, parasailing, waterskiën, jetski en zeilen. Ook diepzeeduiken is mogelijk; er zijn diverse gerenommeerde duikscholen. U kunt op Aruba ook wandelen onder water. Met een helm op daalt u af naar de zeebodem, waar een parcours langs mooie koraalformaties is uitgezet (te boeken bij Sea Track). U vindt er tevens een mooie golfbaan (Tierra del Sol). Paardrijden wordt voornamelijk georganiseerd vanuit een grote ranch. De baai Spaans Lagune is erg geliefd bij snorkelaars vanwege het prachtige onderwaterlandschap.
 • Onderzeeër In de haven van Oranjestad ligt de Undersea Explorer, een echte duikboot. Gedurende de rit ziet u zelfs wrakken.
 • Winkelen De Caya G.F. Betico Croes in Oranjestad is de hoofdwinkelstraat van Aruba. U vindt hier veel Nederlands aardewerk; andere Nederlandse producten zoals kaas en linnen; vele producten van aloë vera zoals zonnecrème, gezichtsmaskers en gezichtsopfrissers. Er is geen aankoopstax en Arubanen vinden het onbeleefd om over de prijs te onderhandelen.
 • Stranden Palm Beach is het centrum van het Arubaanse toerisme. Aan dit strand liggen vele hotels. Het heeft vele watersportfaciliteiten en is altijd druk. Manchebo Beach, bij het Bucuti Beach Resort, is een wit zandstrand en Aruba`s onofficiële topless strand. Baby Beach is een klein strandje aan de oostkust. De zee is hier niet erg diep, dus perfect voor slechte zwemmers. Er zijn hier diverse schaduwrijke plekjes.
 • Uitgaan Mambo Jambo is één van de populairste bars van Oranjestad.
 • Ligplaats schip Cruiseschepen liggen aan de Aruba Port Authority cruise terminal. In de terminal vindt u toeristeninformatie (plattegrondjes), Duty Free winkeltjes en telefoons. Gelegen op een loopafstand van 5 à 10 minuten van het centrum van Oranjestad (wanneer u de terminal uitkomt gaat u rechts af naar het centrum en links af naar Palm Beach). 

Vandaag is een zeedag, kans om uw schip nog beter te verkennen en gebruik te maken van alle faciliteiten aan boord. U kunt natuurlijk ook ontspannen en lezen in het boek dat u voor de reis heeft meegenomen of u bereidt zich voor op de komende bestemming(en).

Bij Holland America Line worden tijdens zeedagen vaak cursussen, workshops en lezingen georganiseerd. Zo kunt u, om bij het zwembad of achter uw boek weg te komen,  tijdens een kookworkshop in het Culinary Arts Centre van de boordkoks heel wat lekkers leren maken, maar ook handige tips voor het gebruik van de computer. Het aanbod verschilt per cruise en cruisebestemming.

Vandaag is een zeedag, kans om uw schip nog beter te verkennen en gebruik te maken van alle faciliteiten aan boord. U kunt natuurlijk ook ontspannen en lezen in het boek dat u voor de reis heeft meegenomen of u bereidt zich voor op de komende bestemming(en).

Bij Holland America Line worden tijdens zeedagen vaak cursussen, workshops en lezingen georganiseerd. Zo kunt u, om bij het zwembad of achter uw boek weg te komen,  tijdens een kookworkshop in het Culinary Arts Centre van de boordkoks heel wat lekkers leren maken, maar ook handige tips voor het gebruik van de computer. Het aanbod verschilt per cruise en cruisebestemming.

Fort Lauderdale is een soort Venetië van Amerika. Het ken veel waterwegen, veel transport vindt per boot plaats.
U kunt er de watertaxi pakken die u van winkelcentrum naar bar, naar restaurant, naar nachtclub en naar het hotel brengt. Maar het is ook een plaats met eindeloze stranden. Het wordt een steeds populairder vakantiegebied in Florida. Door zijn centrale ligging is Ft. Lauderdale een goede uitvalsbasis voor het maken van excursies.

Bezienswaardigheden

 • Discovery Center; hier is een museum over wetenschap voor kinderen gevestigd.
 • Flamingo Gardens; een park met o.a. flamingo?s, apen, papegaaien en alligators
 • Ocean World; een park waar diverse shows met dolfijnen en zeeleeuwen te bewonderen zijn
 • Sawgrass Mills Shoppingcenter; een heel groot winkelcentrum met diverse outlet-stores

Ligplaats schip In de haven Port Everglades liggen de cruiseschepen. Deze haven is groot en heeft veel piers. Bij de entree staat een bord met de namen van de cruiseschepen die er die dag in de haven liggen en bij welk piernummer deze schepen liggen.

Alle cruises naar Fort Lauderdale

 

Dag
Haven
Aankomst
Vertrek
Dag 1 Fort Lauderdale, Florida, Verenigde Staten 16:00
Dag 2 Dag op zee (HAL/SBN)
Dag 3 Grand Turk, Turks- & Caicos Eilanden 08:00 16:00
Dag 4 San Juan, Puerto Rico 13:00 23:00
Dag 5 Charlotte Amalie, St. Thomas, Amerikaanse Maagdeneilanden 08:00 17:00
Dag 6 Dag op zee (HAL/SBN) 08:00 17:00
Dag 7 Half Moon Cay, Bahamas 08:00 15:00
Dag 8 Fort Lauderdale, Florida, Verenigde Staten 07:00 16:00
Dag 9 Half Moon Cay, Bahamas 08:00 15:00
Dag 10 Grand Turk, Turks- & Caicos Eilanden 11:00 18:00
Dag 11 Amber Cove, Puerto Plata, Dominicaanse Republiek 08:00 18:00
Dag 12 Dag op zee (HAL/SBN) 07:00
Dag 13 Kralendijk, Bonaire, Caribisch Nederland 08:00 18:00
Dag 14 Willemstad, Curaçao, Nederlandse Antillen 07:00 23:00
Dag 15 Oranjestad, Aruba 07:00 17:00
Dag 16 Dag op zee (HAL/SBN)
Dag 17 Dag op zee (HAL/SBN)
Dag 18 Fort Lauderdale, Florida, Verenigde Staten 07:00

Wat kunt u verwachten bij de HAL?


Cruise keuzewijzer

 • Luxe design schepen & verzorging, veelal tegen aantrekkelijk tarief.
 • Publiek is jonger dan gemiddeld op de nieuwere schepen die ook voor families met kinderen erg leuk zijn.
  Op de kleinere schepen is het publiek met name bij cruises langer dan een week ouder.
 • Grand Voyages en wereldcruises van Holland America Line zijn erg geliefd.

Bijkomende kosten (ter indicatie)

Wi-Fi

Diverse internetpakketen mogelijk; 100min $ 55

Maaltijden  

 

Inbegrepen; afhankelijk van hutcategorie geldt voor specialiteiten restaurants een toeslag.
Toeslag verschilt per restaurant en ligt tussen $ 15 - 89 pp.

Fooien

12,50 US$ per persoon per dag; 15,00 US$ voor balkon- & suitegasten.
15% taks wordt in rekening gebracht bij uw aankopen.

Drankjes


Niet inbegrepen; er zijn diverse drank- & wijnpakketen mogelijk.
Signature drankenpakket € 51,69 pppd

Spa

Verschillende behandelingen; massage (50min) $ 119.

MS Koningsdam

ms Koningsdam

MS Koningsdam

MS Koningsdam  is het nieuwste schip uit de vloot van de Holland America Line en tevens de eerste in haar klasse; de Pinnacle klasse wat hoogtepunt betekend.  Het is dan ook een eerbetoon  aan de eerste koning van Nederland in meer dan 100 jaar, Koning Willem-Alexander. Het mooie schip heeft iets eigentijds en klassieks maar is ook zeker elegant, dit is te zien aan haar ranke vorm en de mooie witte afbouw die fraai afsteekt boven de donkerblauwe romp. Geniet als een majesteit van al het moois wat de Koningsdam u  te bieden heeft.

Hutten

Op het MS Koningsdam zijn de hutten net als de andere schepen ruim en smaakvol ingericht. Er zijn maar liefst 8 verschillende hoofdcategorieën om uit te kiezen, die weer allemaal zijn onderverdeeld in subcategorieën. Van binnenhutten, buitenhutten, balkonhutten, suites tot luxe penthouse veranda suites, alles is aan boord beschikbaar en het zal u dan ook aan niets ontbreken.

Eten en Drinken

Op culinair gebied zijn er op het MS Koningsdam meerdere locaties waar u kunt dineren. Zo is er het hoofdrestaurant, die bestaat uit twee verdiepingen en waar u kunt genieten van uitzicht op zee. Hier kunt u genieten van gerechten van chef-koks die regionaal geïnspireerde gerechten serveren.  In de Pinnacle Grill heeft u de keuze uit uitzonderlijke gerechten en diverse vis- en vleesgerechten uiteraard met heerlijke wijnen uit de Pacific Northwest en andere wijnen uit diverse streken.  In de bars aan boord kunt u altijd terecht voor een lekker drankje.

Entertainment

Diverse muzikanten van wereldklasse laten u genieten van hun muziek in de Queen’s Lounge.  Daarna veranderd deze lounge in een late-night dance club met State-of-the-art muziek en speciale LED-lichteffecten. In de Explorer`s Lounge  kunt u genieten van de lekkerste  koffie, likeuren en andere drankjes.  Wilt u een gokje wagen, dan kan dit zeker in het casino. Of doe mee aan de kooklessen, bloemschikken of taarten decoreren. Club HAL biedt activiteiten voor de kinderen en jongeren van  3 tot 17, onder toezicht van full-time medewerkers.

Sport & Welness

Wilt u lekker ontspannen? Bezoek dan de Greenhouse Spa & Salon. U kunt hier genieten van diverse gezichtsbehandelingen, massages en beauty en welnessbehandelingen. Wilt u liever actief bezig zijn, dan zal het u ook zeker aan niks ontbreken.

Winkelen

Aan boord van de MS Koningsdam zijn een juwelier en een aantal belastingvrije winkels. In  het winkelcentrum kunt u  souvenirs kopen om mee naar huis te nemen.

Dresscode

U hoeft zich niet aan een vaste dress code te houden. Gewoonlijk is casual kleding, een lange broek en shirt voor mannen en casual avondkleding voor dames helemaal voldoende. Op enkele plechtige avonden, zult u een pak of cocktailjurk dragen.

Scheepsfaciliteiten

Medische verzorging Scheepsarts / Ziekenboeg/Hospitaal  
Bars & Lounges 13
Dekken/Liften 13 dekken en 12 liften
Kinderen Club Hal Kids 3-7 jaar
Club Hal Tweens 8 - 12 jaar
The Loft / Oasis 13-17 jaar
Speelkamer, Teenager Discotheek, Kinderclub, Videogames, Kinderzwembad 
Creditcards VISA, MasterCard, American Express, Diners Club, Traveller Cheques
Winkels/Shopping Winkelpromenade / Boutique / Juwelier
Restaurants The Dining Room (Hoofdrestaurant) Inclusief
Lido (Buffet restaurant) Inclusief
Canaletto (Specialiteiten restaurant) Niet inclusief
Tamarind (Specialiteiten restaurant) Niet inclusief
Pinnacle Grill (Specialiteiten restaurant) Niet inclusief
Terrace Grill (Snacks) Inclusief
Overige Digitale foto workshops / Reisburo / Kunstgalerie / Wasserij / Fotogalerie / Internetcafé  
Sport Yoga / Pilates / Fitnesscentrum / Aerobic / Basketballveld / Jogging-Parcours  
Zwembad(en) 2
Entertainment Showkeuken /  / Kook cursus / Boordprogramma / Live-Muziek / Speelautomaten / Bingo / verschillende Lounges / Discotheek/Nachtclub / Casino / Theater / Bioscoop
Wellness Greenhouse Spa 
Kapsalon / Manicure/Pedicure / Sauna / Wellness & Spa-centrum / Rustgedeelte / Stoombad / Massage / Beautysalon / Solarium  
Whirlpool(s) 2
Opmerking Sommige diensten en gedeeltes zijn tegenbetaling te gebruiken!  


Cruise rederij Klasse Bouwjaar Passagiere / Personal
Holland America Line Groot schip 5 2016 2650 /
Beoordeling 8,3
Tonnage 99,500 BRT
Bouwjaar 2016
Lengte 297,2 meter
Breedte 35 meter
Snelheid 22,2 knopen
Hutten / Passagiersdekken 1325 / 12
rolstoeltoegankelijk 27
Stabilisatoren Ja
Valuta aan boord US dollar
Voertaal Engels
Vlag Nederland
Dek
Dek 1, Main
Dek 2, Plaza
Dek 3, Promenade
Dek 4, Beethoven
Dek 5, Gershwin
Dek 6, Mozart
Dek 7, Schubert
Dek 8, Navigation
Dek 9, Lido
Dek 10, Panorama
Dek 11, Sun
Dek 12, Observation
Binnenhut
Oppervlakte: 16,0 m²
Kenmerken: twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.

Beschikbaar op dek: Navigation, Schubert, Mozart, Gershwin, Beethoven en Main.
Binnenhut
Oppervlakte: 16,0 m²
Kenmerken: twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.

Beschikbaar op dek: Beethoven en Main.
Binnenhut
Oppervlakte: 16,0 m²
Kenmerken: twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.

Beschikbaar op dek: Navigation, Schubert, Mozart, Gershwin en Beethoven.
Binnenhut
Oppervlakte: 16,0 m²
Kenmerken: twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.

Beschikbaar op dek: Sun, Navigation, Schubert, Mozart, Gershwin en Beethoven.
Binnenhut
Oppervlakte: 16,0 m²
Kenmerken: twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.

Beschikbaar op dek: Navigation, Schubert, Mozart, Gershwin, Beethoven en Main.
Spa Binnenhut
Oppervlakte: 16,0 m²
Kenmerken: twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.
Extra services Spa-hut: Yogamatten, iPod dockingstation, exclusieve behandelingen bij de Greenhouse Spa & salon.

Beschikbaar op dek: Panorama.
Buitenhut
Oppervlakte: 16,0 m²
Kenmerken: venster, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.

Beschikbaar op dek: Main.
Zeezicht hut, eenpersoons bezetting
Oppervlakte: 16,0 m²
Kenmerken: speciaal voor alleenreizende passagiers, venster, een laag, breed onderbed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice, badjas, zeepjes en douchegel.

Beschikbaar op dek: Main.
Buitenhut
Oppervlakte: 16,0 m²
Kenmerken: venster, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.

Beschikbaar op dek: Main.
Buitenhut
Oppervlakte: 16,0 m²
Kenmerken: venster, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.

Beschikbaar op dek: Beethoven en Main.
Buitenhut
Oppervlakte: 16,0 m²
Kenmerken: venster, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.

Beschikbaar op dek: Sun en Schubert.
Spa Buitenhut
Oppervlakte: 16,0 m²
Kenmerken: venster, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.
Extra services Spa-hut: Yogamatten, iPod dockingstation, exclusieve behandelingen bij de Greenhouse Spa & salon.

Beschikbaar op dek: Panorama.
Zeezicht hut, familie
Oppervlakte: 21,0 m²
Kenmerken: venster, twee bedden te converteren tot queen size bed, zithoek met 2-persoons slaapbank, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.

Beschikbaar op dek: Main.
Zeezicht hut, familie
Oppervlakte: 21,0 m²
Kenmerken: venster, twee bedden te converteren tot queen size bed, zithoek met 2-persoons slaapbank, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.

Beschikbaar op dek: Main.
Deluxe balkonhut
Oppervlakte: 16,0 m² (Veranda 4,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, slippers, zeepjes en douchegel.

Beschikbaar op dek: Navigation, Schubert, Mozart, Gershwin en Beethoven.
Deluxe Spa balkonhut


Oppervlakte: 16,0 m² (Veranda 4,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, slippers, zeepjes en douchegel.
Extra services Spa-hut: Yogamatten, iPod dockingstation, exclusieve behandelingen bij de Greenhouse Spa & salon.

Beschikbaar op dek: Panorama.

Deluxe balkonhut
Oppervlakte: 16,0 m² (Veranda 4,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, slippers, zeepjes en douchegel.

Beschikbaar op dek: Navigation, Mozart en Gershwin.
Deluxe balkonhut (kans op stalen balkon)
Oppervlakte: 16,0 m² (Veranda 4,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, slippers, zeepjes en douchegel.

Beschikbaar op dek: Beethoven.
Deluxe balkonhut (kans op stalen balkon)
Oppervlakte: 16,0 m² (Veranda 4,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, slippers, zeepjes en douchegel.

Beschikbaar op dek: Navigation en Beethoven.
Deluxe balkonhut
Oppervlakte: 16,0 m² (Veranda 4,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, slippers, zeepjes en douchegel.

Beschikbaar op dek: Navigation en Schubert.
Deluxe balkonhut
Oppervlakte: 16,0 m² (Veranda 4,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, slippers, zeepjes en douchegel.

Beschikbaar op dek: Schubert, Mozart en Gershwin.
Deluxe balkonhut
Oppervlakte: 16,0 m² (Veranda 4,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, slippers, zeepjes en douchegel.

Beschikbaar op dek: Mozart en Gershwin.
Deluxe balkonhut
Oppervlakte: 16,0 m² (Veranda 4,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, slippers, zeepjes en douchegel.

Beschikbaar op dek: Sun en Beethoven.
Deluxe balkonhut
Oppervlakte: 16,0 m² (Veranda 4,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, slippers, zeepjes en douchegel.

Beschikbaar op dek: Navigation, Schubert, Mozart en Gershwin.
Vista Suite
Oppervlakte: 20,0 m² (Veranda 5,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, slippers, zeepjes en douchegel.
Extra services Vista-concept: gebruik verrekijker, slippers, kussen keuzemenu, gratis dvd-collectie, gepersonaliseerd briefpapier van de cruise, verse bloemen, concierge-service.

Beschikbaar op dek: Schubert en Beethoven.
Vista Suite met balkon


Oppervlakte: 20,0 m² (Veranda 5,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, slippers, zeepjes en douchegel.
Extra services Vista-concept: gebruik verrekijker, slippers, kussen keuzemenu, gratis dvd-collectie, gepersonaliseerd briefpapier van de cruise, verse bloemen, concierge-service.

Beschikbaar op dek: Mozart en Beethoven.

Vista Suite met balkon
Oppervlakte: 20,0 m² (Veranda 5,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, slippers, zeepjes en douchegel.
Extra services Vista-concept: gebruik verrekijker, slippers, kussen keuzemenu, gratis dvd-collectie, gepersonaliseerd briefpapier van de cruise, verse bloemen, concierge-service.

Beschikbaar op dek: Navigation.
Vista Suite met balkon
Oppervlakte: 20,0 m² (Veranda 5,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, slippers, zeepjes en douchegel.
Extra services Vista-concept: gebruik verrekijker, slippers, kussen keuzemenu, gratis dvd-collectie, gepersonaliseerd briefpapier van de cruise, verse bloemen, concierge-service.

Beschikbaar op dek: Schubert, Mozart, Gershwin en Beethoven.
Signature suite (met balkon)
Oppervlakte: 28,0 m² (Veranda 8,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, ruime zithoek met slaapbank, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, badkamer met whirlpool en douche,  haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice, badjas, zeepjes en douchegel.
Extra services Signature-concept: gebruik verrekijker, slippers, kussen keuzemenu, gepersonaliseerd briefpapier van de cruise, verse bloemen.

Beschikbaar op dek: Schubert.
Signature suite (met balkon)
Oppervlakte: 28,0 m² (Veranda 8,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, ruime zithoek met slaapbank, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, badkamer met whirlpool en douche,  haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice, badjas, zeepjes en douchegel.
Extra services Signature-concept: gebruik verrekijker, slippers, kussen keuzemenu, gepersonaliseerd briefpapier van de cruise, verse bloemen.

Beschikbaar op dek: Gershwin.
Neptune Suite (met balkon)
Oppervlakte: 36,0 m² (Veranda 13,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, ruime zithoek met slaapbank, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, badkamer met whirlpool en douche,  haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice, badjas, zeepjes en douchegel.
Extra services Neptune-concept: gebruik verrekijker, slippers, kussen keuzemenu, gratis dvd-collectie, gepersonaliseerd briefpapier van de cruise, verse bloemen, exclusieve Neptune Lounge en persoonlijke stewardservice, voorrang bij in- en uitschepen, voorrang bij tendervervoer, voorrang bij entertainment en dinerreserveringen, uitnodiging exclusieve cocktailparty, champagne, water en fruitmand bij inscheping, Bose® Soundlink met Bluetooth, koffie- en espressomachine in de suite, was-, strijk- en stomerijservice gedurende de cruise.

Beschikbaar op dek: Schubert.
Neptune Spa Suite (met balkon)
Oppervlakte: 36,0 m² (Veranda 13,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, ruime zithoek met slaapbank, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, badkamer met whirlpool en douche,  haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice, badjas, zeepjes en douchegel.
Extra services Neptune-concept: gebruik verrekijker, slippers, kussen keuzemenu, gratis dvd-collectie, gepersonaliseerd briefpapier van de cruise, verse bloemen, exclusieve Neptune Lounge en persoonlijke stewardservice, voorrang bij in- en uitschepen, voorrang bij tendervervoer, voorrang bij entertainment en dinerreserveringen, uitnodiging exclusieve cocktailparty, champagne, water en fruitmand bij inscheping, Bose® Soundlink met Bluetooth, koffie- en espressomachine in de suite, was-, strijk- en stomerijservice gedurende de cruise.
Extra services Spa-hut: Yogamatten, iPod dockingstation, exclusieve behandelingen bij de Greenhouse Spa & salon.

Beschikbaar op dek: Panorama.
Neptune Suite (met balkon)
Oppervlakte: 36,0 m² (Veranda 13,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, ruime zithoek met slaapbank, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, badkamer met whirlpool en douche,  haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice, badjas, zeepjes en douchegel.
Extra services Neptune-concept: gebruik verrekijker, slippers, kussen keuzemenu, gratis dvd-collectie, gepersonaliseerd briefpapier van de cruise, verse bloemen, exclusieve Neptune Lounge en persoonlijke stewardservice, voorrang bij in- en uitschepen, voorrang bij tendervervoer, voorrang bij entertainment en dinerreserveringen, uitnodiging exclusieve cocktailparty, champagne, water en fruitmand bij inscheping, Bose® Soundlink met Bluetooth, koffie- en espressomachine in de suite, was-, strijk- en stomerijservice gedurende de cruise.

Beschikbaar op dek: Sun.
Neptune Suite (met balkon)
Oppervlakte: 36,0 m² (Veranda 13,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, ruime zithoek met slaapbank, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, badkamer met whirlpool en douche,  haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice, badjas, zeepjes en douchegel.
Extra services Neptune-concept: gebruik verrekijker, slippers, kussen keuzemenu, gratis dvd-collectie, gepersonaliseerd briefpapier van de cruise, verse bloemen, exclusieve Neptune Lounge en persoonlijke stewardservice, voorrang bij in- en uitschepen, voorrang bij tendervervoer, voorrang bij entertainment en dinerreserveringen, uitnodiging exclusieve cocktailparty, champagne, water en fruitmand bij inscheping, Bose® Soundlink met Bluetooth, koffie- en espressomachine in de suite, was-, strijk- en stomerijservice gedurende de cruise,

Beschikbaar op dek: Navigation, Schubert, Mozart, Gershwin en Beethoven.
Pinnacle suite (penthouse)
Oppervlakte: 91,0 m² (Veranda 30,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, ruime zithoek met slaapbank, aparte eetkamer, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, `walk-in closet`, badkamer met grote whirlpool en douche,  haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice, badjas, zeepjes en douchegel.
Extra services Pinnacle-concept: gebruik verrekijker, slippers, kussen keuzemenu, gratis dvd-collectie, gepersonaliseerd briefpapier van de cruise, verse bloemen, exclusieve Neptune Lounge en persoonlijke stewardservice, voorrang bij in- en uitschepen, voorrang bij tendervervoer, voorrang bij entertainment en dinerreserveringen, uitnodiging exclusieve cocktailparty, champagne, water en fruitmand bij inscheping, Bose® Soundlink met Bluetooth, koffie- en espressomachine in de suite, was-, strijk- en stomerijservice gedurende de cruise.

Beschikbaar op dek: Schubert.

Binnenhut


Oppervlakte: 16,0 m²
Kenmerken: twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.

Beschikbaar op dek: Navigation, Schubert, Mozart, Gershwin, Beethoven en Main.

Spa Binnenhut


Oppervlakte: 16,0 m²
Kenmerken: twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.
Extra services Spa-hut: Yogamatten, iPod dockingstation, exclusieve behandelingen bij de Greenhouse Spa & salon.

Beschikbaar op dek: Panorama.

Buitenhut


Oppervlakte: 16,0 m²
Kenmerken: venster, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.

Beschikbaar op dek: Main.

Zeezicht hut, familie


Oppervlakte: 21,0 m²
Kenmerken: venster, twee bedden te converteren tot queen size bed, zithoek met 2-persoons slaapbank, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, zeepjes en douchegel.

Beschikbaar op dek: Main.

Deluxe balkonhut


Oppervlakte: 16,0 m² (Veranda 4,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, slippers, zeepjes en douchegel.

Beschikbaar op dek: Navigation, Schubert, Mozart, Gershwin en Beethoven.

Deluxe Spa balkonhut


Oppervlakte: 16,0 m² (Veranda 4,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, slippers, zeepjes en douchegel.
Extra services Spa-hut: Yogamatten, iPod dockingstation, exclusieve behandelingen bij de Greenhouse Spa & salon.

Beschikbaar op dek: Panorama.

Vista Suite


Oppervlakte: 20,0 m² (Veranda 5,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice,  badjas, slippers, zeepjes en douchegel.
Extra services Vista-concept: gebruik verrekijker, slippers, kussen keuzemenu, gratis dvd-collectie, gepersonaliseerd briefpapier van de cruise, verse bloemen, concierge-service.

Beschikbaar op dek: Schubert en Beethoven.

Signature suite (met balkon)


Oppervlakte: 28,0 m² (Veranda 8,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, ruime zithoek met slaapbank, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, badkamer met whirlpool en douche,  haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice, badjas, zeepjes en douchegel.
Extra services Signature-concept: gebruik verrekijker, slippers, kussen keuzemenu, gepersonaliseerd briefpapier van de cruise, verse bloemen.

Beschikbaar op dek: Schubert.

Neptune Suite (met balkon)


Oppervlakte: 36,0 m² (Veranda 13,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, ruime zithoek met slaapbank, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, badkamer met whirlpool en douche,  haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice, badjas, zeepjes en douchegel.
Extra services Neptune-concept: gebruik verrekijker, slippers, kussen keuzemenu, gratis dvd-collectie, gepersonaliseerd briefpapier van de cruise, verse bloemen, exclusieve Neptune Lounge en persoonlijke stewardservice, voorrang bij in- en uitschepen, voorrang bij tendervervoer, voorrang bij entertainment en dinerreserveringen, uitnodiging exclusieve cocktailparty, champagne, water en fruitmand bij inscheping, Bose® Soundlink met Bluetooth, koffie- en espressomachine in de suite, was-, strijk- en stomerijservice gedurende de cruise.

Beschikbaar op dek: Schubert.

Neptune Spa Suite (met balkon)


Oppervlakte: 36,0 m² (Veranda 13,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, ruime zithoek met slaapbank, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, badkamer met whirlpool en douche,  haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice, badjas, zeepjes en douchegel.
Extra services Neptune-concept: gebruik verrekijker, slippers, kussen keuzemenu, gratis dvd-collectie, gepersonaliseerd briefpapier van de cruise, verse bloemen, exclusieve Neptune Lounge en persoonlijke stewardservice, voorrang bij in- en uitschepen, voorrang bij tendervervoer, voorrang bij entertainment en dinerreserveringen, uitnodiging exclusieve cocktailparty, champagne, water en fruitmand bij inscheping, Bose® Soundlink met Bluetooth, koffie- en espressomachine in de suite, was-, strijk- en stomerijservice gedurende de cruise.
Extra services Spa-hut: Yogamatten, iPod dockingstation, exclusieve behandelingen bij de Greenhouse Spa & salon.

Beschikbaar op dek: Panorama.

Pinnacle suite (penthouse)


Oppervlakte: 91,0 m² (Veranda 30,0 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, balkon met zitje, twee bedden te converteren tot queen size bed, ruime zithoek met slaapbank, aparte eetkamer, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie met dvd-speler, `walk-in closet`, badkamer met grote whirlpool en douche,  haardroger, kluisje, minibar, gratis fruit (op verzoek), roomservice en wifiverbinding (tegen betaling), schoenpoetsservice, badjas, zeepjes en douchegel.
Extra services Pinnacle-concept: gebruik verrekijker, slippers, kussen keuzemenu, gratis dvd-collectie, gepersonaliseerd briefpapier van de cruise, verse bloemen, exclusieve Neptune Lounge en persoonlijke stewardservice, voorrang bij in- en uitschepen, voorrang bij tendervervoer, voorrang bij entertainment en dinerreserveringen, uitnodiging exclusieve cocktailparty, champagne, water en fruitmand bij inscheping, Bose® Soundlink met Bluetooth, koffie- en espressomachine in de suite, was-, strijk- en stomerijservice gedurende de cruise.

Beschikbaar op dek: Schubert.