Cruiseprogramma

Dag
Haven
Aankomst
Vertrek

Kiel, in Noord-Duitsland,  is vanwege talrijke toeristische en culturele voorzieningen een steeds aantrekkelijkere bestemming geworden. Cruiseschepen bezoeken Kiel dan ook steeds vaker. Het stadscentrum, dat te voet makkelijk bereikbaar is, is de plek waar de passagiers uitgebreid kunnen winkelen en genieten van allerlei soorten entertainment. Er zijn hiervandaan verschillende veerverbindingen met Scandinavië

Bezienswaardigheden

 • Winkelcentrum Sophien Hof met de nieuwe passage Kleiner Herzog.
 • Voetgangerszone ´Holstenstraße´
 • Stadsrondvaarten
 • Europaplatz met de beroemde Sparkassen Arena
 • De Alte Markt (oude markt) en de Altstadt (binnenstad) 
 • Stadtmuseum Warleberger Hof

De naam van de Deense hoofdstad Kopenhagen, of zoals de Denen zeggen København, is een verbastering van het Deens oor ‘Koopmandshavn’ of koopmanshaven. Vanaf de 13de eeuw werd de haven steeds vaker aangedaan. In de 14de eeuw werd de stad een koninklijke residentie met alle daaraan verbonden economische voordelen. Vanaf de vorige eeuw werd de stad een schouwspel van een reeks oorlogen en vernielingen. De heersers uit die tijd waren bevreesd voor annexatie van de belangrijke zeestraat waaraan de haven lag door het veel machtigere Holstein.
De ommekeer kwam onder Erik van Pommeren, die København tot hoofdstad uitriep en de nederzetting verder uitbreidde. Hij voerde tolheffingen in voor elk schip dat de smalle zeestraat wilde passeren. Het geestelijke leven bloeide op als nooit tevoren en in 1479 werd de universiteit opgericht.

In de 16de eeuw bereikte Denemarken het toppunt van zijn macht en de hoofdstad werd onder Christian IV versterkt door de aanleg van de vesting Christianshavn. De waterwegen werden verbeterd. Buiten de wallen verrees het slot Rosenborg en kwamen er in de nabije omgeving elegante woonwijken. De oude panden binnen de muren werden vervangen door prachtige oude herenhuizen. Voor de voedselvoorziening werden Nederlanders aangetrokken die op het eiland Amager (dat een onderdeel is van Kopenhagen) land- en tuinbouwgebieden aanlegden.

In de 17de en 18de eeuw werd de stad getroffen door een aantal tegenslagen. Kopenhagen moest zich in de 17de eeuw weren tegen Zweedse belegeraars die het niet langer zagen zitten om tol te betalen. De ‘Øresund’, het water dat Kopenhagen van Zweden scheidt, werd een grensgebied. Zweden kreeg het recht van vrije doorvaart. Een pestepidemie in 1711 en een grote brand in 1728 brachten de stad verder schade toe. Onder leiding van Frederik V onderging Kopenhagen in de 18de eeuw een grote uitbreiding naar het noorden toe. Fraaie herenhuizen en paleizen werden aangelegd. Het inwonerstal steeg tot boven de 100.000 dankzij ondermeer de opkomst van een eerst nog bescheiden industrie. Tegen het einde van de 18de eeuw stonden er ongeveer 150 fabriekjes in en buiten de stad. Christianshavn, een onderdeel van Kopenhagen, ontwikkelde zich deels tot een centrum voor de scheepsbouw.

In de 19de eeuw werd Denemarken belaagd door de Britten die eisten dat Denemarken zijn politieke neutraliteit ten aanzien van de rest van de landen in Europa zou opgeven. De politiek van de Deense regering was altijd gericht op handhaving van neutraliteit. Dit tot groot ongenoegen van de grote mogendheden die de steun van het verzwakte maar strategisch gelegen Denemarken ontbeerden. In 1807 werd de stad door de Britten in brand gestoken en de restanten van de vloot door de vijanden in bezit genomen. De vrede van 1814, waarbij Noorwegen werd afgestaan, betekende het faillissement van Denemarken als staat.

Kopenhagen is deze slag nooit helemaal meer te boven gekomen. Kopenhagen als marinestad was afgedaan. Met de handelshaven ging het snel bergafwaarts. Kopenhagen ging zich toen toeleggen op de dienstverlenende sector. De wallen werden gesloopt en een uitbreiding in westelijke richting kwam opgang. Kopenhagen telde in de 19de eeuw ongeveer 360.000 inwoners. De stad ontwikkelde zich verder tot een centrum voor administratie, geldverkeer en handel op afstand. De twee wereldoorlogen is Kopenhagen redelijk goed doorgekomen. Na 1945 werd de decentralisatie van de bebouwing voor particuliere bewoning voortgezet. Buitenwijken en voorsteden groeiden. Momenteel woont ongeveer een derde van de totale bevolking van Denemarken (ca. 5 miljoen) in en rondom Kopenhagen.

Bezienswaardigheden 

 • Amalienborg Paleis, residentie van de Deense koninklijke familie. Koningin Margrethe verblijft hier ‘s winters in één van deze vier kolossale rococo-panden. De gebouwen werden tussen 1749 en 1760 neergezet en vertonen onderling een opvallende gelijkenis. Om 12 uur vindt de feestelijke aflossing van de wacht plaats. Wilt u een gebouw van binnen bekijken, dan is dit mogelijk vanaf 11.00 uur in de ‘Queens residence’. Hier is een uitgebreide collectie van schilderijen van Deense koningen te bewonderen. Het museum is een uitbreiding van de koninklijke collectie van de kroonjuwelen op het Rosenborg kasteel. Verder kunt u er de privévertrekken van de koninklijke Glucksborg familie bekijken (1863-1947), waar nog de orginele meubels en andere koninklijke objecten staan. Amalienborg is ca. 15 minuten lopen vanaf de haven (openingstijden: 11.00-16.00 uur).
 • Christiansborg Paleis. Dit paleis gebouwd in 1167 en bijna verwoest in 1794 door een brand, laat u de schitterende vertrekken zien van de koninklijke familie uit de tijd van de Deense koning Christian IV. U kunt hier een rondleiding met uitleg krijgen over de verschillende kamers, kunstvoorwerpen en andere kostbaarheden. Op de schilderijen kan men kennis maken met de voorouders van de huidige koninklijke familie, maar ook met de voorouders van koninklijken bloede uit andere Europese landen. Het gebouw wordt nu onder meer gebruikt voor exposities en dient als zetel voor het Deense parlement. Vlak achter het gebouw liggen de koninklijke stallen en renbaan (Christiansborg slotplads).
 • De Kleine Zeemeermin. De Denen noemen haar: “Den Lille Havfrue”. Zij is een figuur uit het sprookje van Hans Christian Andersen. Hans Christian Andersen creëerde het sprookje toen hij tevergeefs voor de derde maal een vrouw ten huwelijk had gevraagd. Helaas wilde ook deze vrouw niet met hem trouwen. Andersen, die hierdoor zeer ontdaan was, schreef het sprookje van de ‘onbereikbare liefde’. Het beeldje is niet uitzonderlijk mooi, maar wel charmant. Het is gemaakt door Edvard Eriksen in 1913. Het model voor ‘den Lille Havfrue’ was een beroemde balletdanseres uit die tijd.
 • Kastellet. Het Kastellet is een onderdeel van de 17de eeuwse vestingwallen. De architect van deze citadel is de Nederlandse vestingbouwer Hendrik Russe welke naar aanleiding van een nederlaag tegen Zweden in de 17de eeuw van koning Christian IV de opdracht kreeg een vesting te bouwen. Hendrik Russe zette een modelvesting in elkaar volgens het gangbare principe (bastions, lunetten, vestinggracht). Wanneer u over de wallen loopt, kunt u een aardig overzicht krijgen van het geheel. Hoewel bepaalde gedeelten van de citadel nog steeds worden gebruikt voor militaire doeleinden, is het park grotendeels geopend voor het publiek.
 • Rosenborg Slot. Dit schitterende renaissancegebouw werd gebouwd in 1606 door koning Christiaan IV. In zijn vertrekken vindt u een schat aan kroonjuwelen en andere kostbaarheden van de koninklijke familie die zij vanaf 1606 tot 1933 heeft opgespaard. U kunt hier naar binnen gaan en uw ogen uitkijken op de grote edelstenen, wapens en porselein (Øster Voldgade 4a; openingstijden: 11.00-14.00 uur).
 • Rundetårn. Een toren beklimmen zonder traptreden? Dit is mogelijk in de ronde toren. Als u een blik over Kopenhagen wilt werpen, gaat u dan eens in deze toren omhoog. Op de bovenste verdieping heeft u een mooi panorama van het oude Kopenhagen. U kunt hier ook souvenirs van Kopenhagen kopen (Købmagergade).
 • Tivoli. Eén van ‘s werelds beroemde pretparken is ongetwijfeld het in 1843 geopende Tivoli. Tivoli is meer dan een pretpark. Behalve de kermisattracties is er veel meer te beleven. De tuinen zijn schitterend aangelegd. Heerlijk om in rond te wandelen. Er is zoveel te zien en te horen: pantomime spelers, openluchtconcerten, variété in de openlucht of in één van de vele theaters die het park rijk is. Natuurlijk ontbreken de restaurants met de gezellige terrassen ook hier niet. Onder de 25 restaurants vindt u enkele van de beste van de hele stad, zoals Belle Terrasse, Divan I en 2, Perlen en Nimb, waar u een heerlijke lunch zult hebben. Wie er van houdt een gokje te wagen kan dit hier ook eens uitproberen. Misschien wint u een handvol muntjes die u in het park kunt besteden. Openingstijden: 11.00-24.00 uur, vrijdag en zaterdag tot 02.00 uur - toegangsprijs ca. DKK 39,- van 13.00-23.00 uur. Buiten deze uren kost het ca. DKK 30,-. De meeste attracties dient u apart te betalen. Toegang tot het Tivoli Museum is ca. DKK 15,- extra vanuit het park. Wilt u alleen het museum bezoeken, dan kost dit ca. DKK 20,-.
 • Nationaal Museum. Dit museum herbergt een schat aan Deense culturele geschiedenis. De collecties zijn een bewijs van menselijke activiteiten in Denemarken van de afgelopen 10.000 jaar (Ny Vestergade 10).
 • Ny Carlesberg Glytotek. Dit museum laat niet alleen de Egyptische, Griekse, Etruskische en Romeinse kunstwerken zien, maar ook de Franse en Deense collectie uit de 19de en 20ste eeuw (Dantes Plads 7).
 • Ripley’s believe it or not Museum. Een collectie van rariteiten uit de hele wereld (Rådhuspladsen 57).

Nuttige tips

 • Ligplaats cruiseschip In Kopenhagen zijn twee ligplaatsen voor cruiseschepen. Langelinie Cruise Pier en Free Port Cruise Terminal. De meeste cruiseschepen liggen aan de Langelinie Cruise Pier.
  Langelinie Cruise Pier Op de pier vindt u winkeltjes, terrasjes en een toeristenbureau. Voor het schip vertrekt bus 26 richting het centrum en is er een halte voor een hop on hop off bus.
  Free Port Cruise Terminal In deze terminal vertrekt tevens bus 26 naar het centrum. De rit duurt ca 25-30 minuten.Vanaf de aanlegplaats is het een mooie, circa 4 km lange wandeling naar het centrum van Kopenhagen, hoofdstad van Denemarken. Onderweg is het bekende beeld van de kleine zeemeermin te zien.
 • Banken Er zijn vele pinautomaten in Kopenhagen. Banken zijn normaal gesproken geopend van 09.30-16.00 uur.
 • Winkelen In het centrum van de stad vindt u de bekende winkelstraat ‘Strøget’, die dwars door het centrum loopt. De Strøg (=strook) bestaat uit de in elkaar overlopende straten Østergade, Amagertorv Vimmelskaftet en Frederiks Berggade.De Strøget is zeker geen koopjesparadijs, maar wel een heerlijke plek om te slenteren of wederom op een terrasje neer te strijken. Deze winkelpromenade is een el dorado voor koop- en kijklustigen. De Strøget is ook de plek bij uitstek waar producten van de beroemde Deense nijverheid liggen uitgestald.De meeste winkels zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.30/10.00-17.30 uur en op zaterdag van 09.00-16.00 uur. Sommige winkels blijven tot 20.00 uur geopend.Souvenirs: glas-en kristalwerk, porselein, Deens design.
 • Vervoer Beschikbare taxi`s zijn te herkennen aan het woord `FRI` op de display. U kunt deze gewoon aanhouden op straat.
 • Toeristenbureau Bevind zich aan de Bernstoffsgade 1 en is van maandag t/n vrijdag van 09.00-21.00 uur en op zaterdag van 09.00-14.00 uur geopend.
 • Uitgaan Het westelijke Nørrebro heeft verschillende leuke bars en clubs. Ook kunt u de Strøget aflopen, tussen Nytorv en Højbro Plads.

De Zweedse hofdstad Stockholm is een bijzondere  stad. De stad is gebouwd op 14 heuvels en water is de verbindende factor. De ingrediënten zijn talloze bezienswaardigheden, inteime gezelligheid, rust naast dynamiek. Genieten van Stockholm begint al bij het binnenvaren van uw cruiseschip. Meert u ?s morgens vroeg aan, sta dan op tijd op, want het schouwspel is adembenemend. Stockholm bestaat uit meer dan 10 eilandjes, maar voordat u daar bent heeft het schip al ontelbare eilandjes gepasseerd. De stad telt met zijn randsteden bijna 1.8 miljoen inwoners. Een grote stad en het is dus best uniek dat uw schip aanlegt aan de rand van de oude stad. Kom van boord en wandel door Gamla Stan, de oude stad, en geniet van het mooiste dat Scandinavië te bieden heeft!

De oude stad, Gamla Stan geheten, is een prachtig stadsdeel en kan u al rustig een dag in de ban houden met zijn Koninklijk Paleis, waarin een viertal musea zijn ondergebracht, de kathedraal en die vele smalle straatjes die je de drukte even doen vergeten. Vergeet niet het stadhuis met een bezoek te vereren. Vele, belangrijke musea zijn gratis toegankelijk.

Bezienswaardigheden

 • Stadshuset, het stadhuis is het visitekaartje van de stad
 • Riddarholmskyrkan, de kerk in Gamla Stan is de enige kloosterkerk die Zweden nog rijk is, ze dateert uit de 13de eeuw en behoorde toe aan de Franciscanen
 • Gamla Stan, de oude stadswijk. de smalle straatjes waar een aparte sfeer heerst
 • Västerlanggatan, de winkelstraat met veel souvenirwinkels en restaurantjes
 • Österlanggatan de straat bij uitstek voor wie een voorkeur heeft voor kunst- en designwinkels
 • Storkyrkan, de kathedraal is beroemd voor zijn beeldhouwwerk ?St.-George en de draak?
 • Kungliga Slottet, het Koninklijk Paleis
 • Konserthuset, het concertgebouw. Hier worden de Nobelprijzen jaarlijks uitgereikt op 10 december. Dit gebouw kan niet bezocht worden
 • Historiska Museet, het Geschiedkundig
 • Moderna Museet, Museum voor Moderne 
 • Arkitektur Museet, architectuurmuseum
 • Musikmuseet, Muziekmuseum 
 • Postmuseum met de rijkste postzegelverzameling ter wereld
 • Nobelmuseum  
 • Observatoriemuseet, Observatoriummuseum 
 • Judiska Museet, het Joods museum 
 • Stockholms Stadsmuseum

Tallinn heeft haar naam te danken aan de Deense bezettingsperiode,  het is een samentrekking van Taani linn, wat Denenburg betekent. De meeste bezoekers aan Tallinn komen voor de oude binnenstad (Vanalinn). De Hanze heeft de geschiedenis en het uiterlijk van Tallinn zeer bepaald: de binnenstad telt vele koopmanshuizen en pakhuizen uit deze tijd. De binnenstad is geheel ommuurd, en deze stadsmuur is voorzien van een groot aantal pittoreske torens. Net als in sommige Nederlandse steden hebben torens en poorten er bijnamen: een van de verdedigingstorens heet Kiek in de Kök (Kijk in de Keuken, in het Laagduits, de taal van de Hanze). Verder zijn er de toren Lange Herman (Pikk Hermann) en de poort Dikke Margareta (Paks Margareeta).

Tallinn heeft na Denemarken ook tot Zweden behoort dat aan het einde van de  grote Noordse oorlog zijn Baltische bezittingen kwijtraakte aan het tsaristische Rusland. Onder het beheer van Peter de Grote werd Tallinn verrijkt met het slot Kadriorg (Catharinadal, tegenwoordig de presidentiële residentie), een nieuw slot op de Domberg als zetel van de gouverneur-generaal (het huidige suikergoedroze parlementsgebouw) en belangrijke militaire havenuitbreidingen.
Nadat er een treinverbinding met Sint-Petersburg kwam, werd Tallinn een industriestad met een arbeidersbeweging, die sympathiek stond tegenover de Oktoberrevolutie. Nadat de Duitse troepen het rode leger verjoegen werd Tallinn in 1918 de hoofdstad van de republiek Estland. Echter in 1939 werden de Duitsers na eeuwenlange aanwezigheid en dominantie op bevel van Hitler naar het Wartheland getransporteerd en in 1940 was het afgelopen met de jonge republiek.  Estland vroeg zogenaamd om aansluiting bij de Sovjet-Unie, en Tallinn verdween in de anonimiteit als hoofdstad van de Estische SSR. Wederom onderging de stad uitbreidingen, uitgestrekte satellietsteden, die voor een groot deel werden bevolkt door immigranten uit alle delen van het sovjetimperium. Die wonen er voor het grootste deel nog steeds, al dan niet als staatsburger van de republiek Estland, die in 1991 als slotakkoord van de Zingende Revolutie weer tot leven kwam. Ook daarvan werd de hoofdstad natuurlijk Tallinn.
In 1980 werden de  Olympische Spelen van Moskou deels gehouden in Tallinn. Het onderdeel zeilen werd hier afgewerkt.Inmiddels is Estland al weer een geruime periode onafhankelijk.

De oude stad bestaat uit twee gedeelten: de Domberg (Toompea), waar de adel en de geestelijkheid woonde, en de benedenstad. Deze delen worden gescheiden door een muur en verbonden door twee straatjes: het Korte Been en het Lange Been.

Bezienswaardigheden (Domberg)

 • Domkerk
 • Citadel en het kasteel
 • Estlandse museum van de kunsten
 • Russisch-orthodoxe Alexander Nevsky kathedraal
 • Vanaf de Domberg heeft men een fraai uitzicht over de stad en over zee

Bezienswaardigheden in de benedenstad

 • Diverse poorten en torens van de stadsmuur
 • Gebouwen van diverse gilden
 • Kerk van de heilige geest
 • Raadhuis aan het Raadhuisplein (Raekoja plats)
 • St. Nicholaas kerk (Niguliste)
 • St. Olaf kerk (Oleviste)
 • Straten als Pikk (Langestraat) en Lai (Breestraat) bieden veel oude koopmanshuizen.

Alle cruises naar Tallinn

 

Opgericht in 1703 door Peter de Grote, de tweede stad en de belangrijkste Baltische haven van Rusland, waar de erfenis een tsaar in de architectuur, paleizen en kunstschatten is te bewonderen. Ooit de hoofdstad van het Russische Rijk en de speeltuin van de elite van Rusland, werd de naam van de stad veranderd na de revolutie van 1917 naar Petrograd, dan Leningrad, voor herinvoering van de oorspronkelijke naam in 1991. Sint Petersburg is gemodelleerd naar westerse hoofdsteden met grachten die doen denken aan Venetië, een grote boulevard die herinneringen aan Parijs oproept; maar de geest die is uniek, Russisch.

Alle cruises naar St. Petersburg

 

Kiel, in Noord-Duitsland,  is vanwege talrijke toeristische en culturele voorzieningen een steeds aantrekkelijkere bestemming geworden. Cruiseschepen bezoeken Kiel dan ook steeds vaker. Het stadscentrum, dat te voet makkelijk bereikbaar is, is de plek waar de passagiers uitgebreid kunnen winkelen en genieten van allerlei soorten entertainment. Er zijn hiervandaan verschillende veerverbindingen met Scandinavië

Bezienswaardigheden

 • Winkelcentrum Sophien Hof met de nieuwe passage Kleiner Herzog.
 • Voetgangerszone ´Holstenstraße´
 • Stadsrondvaarten
 • Europaplatz met de beroemde Sparkassen Arena
 • De Alte Markt (oude markt) en de Altstadt (binnenstad) 
 • Stadtmuseum Warleberger Hof
Dag 1 Kiel, Duitsland 09:00 18:00
Dag 2 Kopenhagen, Denemarken 08:00 17:00
Dag 4 Stockholm, Zweden 09:00 16:00
Dag 5 Tallinn, Estland 09:00 16:00
Dag 6 St. Petersburg, Rusland 07:00 19:00
Dag 8 Kiel, Duitsland 10:00

Wat kunt u verwachten bij MSC?

Cruise keuzewijzer

 • Comfortable schepen & verzorging, tegen redelijk tarief.
 • Er zijn meer families met kinderen aan boord.
 • Goede excursie mogelijkheden.
 • Kinderen cruisen GRATIS: vanaf zomer 2017 cruisen kinderen t/m 11 jaar gratis bij verblijf in de hut van 2 volwassenen op geselecteerde afvaarten ( excl. havengelden en evt. vervoer ) Kinderen van 12 t/m 17 jaar cruisen tegen zeer aantrekkelijke kindertarieven.

Bijkomende kosten (ter indicatie)

Wi-Fi

Internet via Wifi aanwezig.
Diverse internetpakketten mogelijk; social pakket vanaf € 4,90 per dag, Surfer pakket € 11,90 per dag en het Streamer pakket vanaf 22,90 euro per dag.

Maaltijden  

 

Inbegrepen; voor specialiteiten restaurants een toeslag dat u per uitgekozen gerecht  betaald.
Meestal is de toeslag per persoon zo`n € 15 - 25 pp per diner.

Fooien

10,00 € per persoon per dag voor cruises binnen Europa / 12,50 US$ per persoon per dag voor Trans Atlantische cruises en cruises in het Caribisch gebied / Elke passagier betaald 1,00 € / 1,50US$ als bijdrage voor Unicef.
15% taks wordt in rekening gebracht bij uw aankopen.

DrankjesM.u.v. koffie, thee en water in het buffet restaurant zijn drankjes niet inbegrepen; er zijn diverse drankenpakket mogelijk.

Europa: Allegrisimo Restaurant & Bar drankpakket € 12,00 p.p.p.d.
Europa: Allegrisimo Restaurant & Bar drankpakket € 26,00 p.p.p.d.

Caribbean: All inclusive Classic Restaurant & Bar drankpakket ( 3 t/m 11 jaar ): € 8,00 p.p.p.d.
Caribbean: All inclusive Classic Restaurant & Bar drankpakket ( 12 t/m 20 jaar ): € 21,00 p.p.p.d.
Caribbean: All inclusive Classic Restaurant & Bar drankpakket ( vanaf 21 jaar ): € 43,00 p.p.p.d

Spa

Relax pakket; massage en manicure (80min) € 120,00 p.p. (prebooked) / € 187,00 (aan boord)

MSC Preziosa

MSC Preziosa

MSC Preziosa

Ervaar de schoonheid van de speciaal geselecteerde natuurlijke materialen, mediterrane licht en kleuren – met ook een echte stenen piazza! Verder biedt dit schip naast de spectaculaire Swarovski trappen ook een magische `infinity pool`. Geniet van bekroonde favorieten zoals de sublieme MSC Aurea Spa met schoonheids- en wellnessbehandelingen en de luxe en exclusieve MSC Yacht Club suites met butlerservice. Deze suites zijn gesitueerd op de prestigieuze voordekken met bevoorrechte toegang tot het entertainment van wereldklasse zoals het casino en de Broadway theater. Geniet in het Galaxy restaurantmet open keuken waar u heerlijk kunt dineren, inclusief een panoramisch disco met muziek tot laat in de uurtjes. Naast dit alles is er nog veel meer te ontdekken op de MSC Preziosa, alles in uw eigen tempo, leef in mediterrane stijl, geniet van elk kostbaar moment en verken de mooiste plekken op aarde vanaf de zee.

Hutten

De hutten van de MSC Preziosa zijn elegant, stijlvol en modern ingericht en laten niets te wensen over. U hebt de keuze tussen een binnenhut, buitenhut, balkonhut of suite met of zonder raam met panorama uitzicht. Uiteraard ontbreken de suites met balkon niet aan boord van de MSC Preziosa.

Eten en Drinken

U kunt kiezen uit vier verschillinde hoofdrestaurants en twee specialiteitenrestaurants. In elk restaurant wacht u een groot aanbod van frisse en kwalitatief hoogwaardige gerechten. Of u nu de voorkeur geeft aan de Italiaanse, Mexicaanse of Franse keuken, de keuze is enorm. De avond kunt u inluiden bij een van de 21 gezellige bars en lounges aan boord, waar u kunt genieten van een verscheidenheid aan zorgvuldig gekozen wijnen, cocktails en frisdranken.

Entertainment

Het activiteitenprogramma aan boord is heel veelzijdig en biedt voor jong en oud precies wat men nodig heeft. Bezoekt u de unieke shows in het theater, dat plaats biedt aan 1650 personen, of speel een ronde Black Jack in het 1000 m2 grote Casino. Aan boord van de MSC Preziosa vindt u verder een internetcafé, verschillende discotheken en lounges, een 4D bioscoop en een sigaar lounge. Voor de kleinste gasten is er een kinder/jeugdclub met animatie aanwezig. Deze is ingedeeld naar leeftijd. Het bijzondere van de MSC Preziosa is dat het wereldwijd de langste glijbaan heeft. Beleef de adrenalinekick wanneer u door de 120 meter lange glijbaan suist, waarvan er zo’n negen meter over de reling van het schip uitsteekt.

Sport & Wellness

In de luxueuze AUREA spa van de MSC Preziosa kunt u zich uitgebreid laten verwennen. Er worden u hier talrijke behandelingen aangeboden, zoals aroma-, Thalasso- en chromotherapieën, manicure/pedicure behandelingen en verschillende massages. In een van de vele zwembaden, sauna’s en whirlpools kunt heerlijk genieten en alles om u heen even vergeten. Daarnaast is er aan boord genoeg ruimte voor sportieve activiteiten; er is een fitness centrum, een squash- en tennisbaan, yoga- en aerobic lessen, een bowlingbaan en een minigolfbaan.

Winkels

Het Italiaanse middenplein met zijn talrijke boetieken nodigt u uit om te gaan winkelen. U kunt er bijvoorbeeld een juwelier, elektronicawinkel, een parfumerie, een snoepwinkel en nog veel meer vinden.

Dresscode

Aan boord van de MSC Preziosa hoeft u zich niet aan bepaalde kledingvoorschriften te houden. Echter raden wij u wel aan om tijdens formele gelegenheden een jurk of pak te dragen.

Scheepsfaciliteiten:

Medische verzorging Scheepsarts / Ziekenboeg/Hospitaal  
Bars & Lounges 17
Dekken/Liften 13 dekken en 17 liften  
Kinderen Mini Club 3-6 jaar
Junior Club 7-11 jaar
Young Club 12-14 jaar
Teens Club 15-17 jaar
Speelkamer, Teenager Discotheek, Kinderclub, Videogames, Kinderzwembad 
Creditcards EC-pas, VISA, MasterCard, American Express, Diner?s Club, JCB International  
Winkels/Shopping Souvenirshop / Winkelpromenade / Boutique / Juwelier / Photo-Shop / Pool Shop / Parfumerie / Duty Free-Shops  
Restaurants The Golden Lobster (Hoofdrestaurant) Inclusief
Le Palmeraie (Hoofdrestaurant) Inclusief
Maya & Inca (Buffetrestaurant) Inclusief
Italia (Italiaans restaurant) Niet inclusief
Eataly (Pizza restaurant) Niet inclusief
L`Arabesque (Arabisch restaurant) Niet inclusief
Galaxy (specialiteitenrestaurant) Niet inclusief
Dedicated (Suites & Aurea Yacht Club) inclusief  
Overige Boordfotograaf / Wi-Fi / Business-Center / Reisburo / Strijkservice / Kunstgalerie / Conferentieruimte / Wasserij / Fotogalerie / Bibliotheek / Internetcafé  
Sport Yoga / Fitnesscentrum / Aerobic / Shuffleboard / Bowling / Jogging-Parcours  
Zwembad(en) 3
Entertainment Shows / Waterpark / Waterglijbanen / Boordprogramma / Live-Muziek / Speelautomaten / Poker-Room / 4D-Bioscoop / Grand-Prix-Race-Simulator / verschillende Lounges / Discotheek/Nachtclub / Casino / Theater  
Wellness Aurea Spa 
Aromatherapie / Turkse Baden / Kapsalon / Thalasso / Manicure/Pedicure / Accupunctur / Sauna / Wellness & Spa-centrum / Rustgedeelte / Stoombad / Massage / Beautysalon / Solarium  
Whirlpool(s) 12  
Opmerking Sommige diensten en gedeeltes zijn tegenbetaling te gebruiken!  Cruise rederij Klasse Bouwjaar Passagiere / Personal
MSC Cruises Groot schip 4 2013 3502 /
Beoordeling 8,0
Tonnage 139,072 BRT
Bouwjaar 2013
Lengte 333,3 meter
Breedte 37,92 meter
Snelheid 24,21 knopen
Hutten / Passagiersdekken 1751 / 13
rolstoeltoegankelijk 45
Stabilisatoren Ja
Valuta aan boord Euro, Amerikaanse dollar
Voertaal Engels, Italiaans, Duits, Frans, Spaans en Braziliaans- Portugees
Vlag Panama
Dek
Dek 5, Corallo
Dek 6, Diamante
Dek 7, Rubino
Dek 8, Onice
Dek 9, Agata
Dek 10, Tormalina
Dek 11, Giada
Dek 12, Opale
Dek 13, Ametista
Dek 14, Smeraldo
Dek 15, Cristallo
Dek 16, Acquamarina
Dek 18, Topazio
Binnenhut, Bella
Oppervlakte: 12,8-15,7 m²
Kenmerken: twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie, haardroger, kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.
Binnenhut, Fantastica
Oppervlakte: 12,8-15,7 m²
Kenmerken: twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie, haardroger, kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.
Extra services Fantastica concept: gunstig gelegen hutten, voorrang toekenning dinerzitting, mogelijkheid tot familie hutten met verbindingsdeur, 24 uur per dag roomservice.
Binnenhut Wellness Experience Oppervlakte: 12,8-15,7 m²
Kenmerken: twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie, haardroger, kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.
Extra services Wellness concept: gunstig gelegen hutten, voorrang toekenning dinerzitting, mogelijkheid tot familie hutten met verbindingsdeur, 24 uur per dag roomservice, vrij toegang tot fitnesscentrum, 1op1 MSC fitness en gezondheidsbegeleiding, gratis wasservice sportspullen.
Buitenhut, Bella
Oppervlakte: 12,8-15,7 m²
Kenmerken: venster, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie, haardroger, kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.
Buitenhut, Fantastica
Oppervlakte: 12,8-15,7 m²
Kenmerken: venster, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie, haardroger, kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.
Extra services Fantastica concept: gunstig gelegen hutten, voorrang toekenning dinerzitting, mogelijkheid tot familie hutten met verbindingsdeur, 24 uur per dag roomservice.
Buitenhut Wellness Experience
Oppervlakte: 12,8-15,7 m²
Kenmerken: venster, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie, haardroger, kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.
Extra services Wellness concept: gunstig gelegen hutten, voorrang toekenning dinerzitting, mogelijkheid tot familie hutten met verbindingsdeur, 24 uur per dag roomservice, vrij toegang tot fitnesscentrum, 1op1 MSC fitness en gezondheidsbegeleiding, gratis wasservice sportspullen.
Balkonhut, Bella
Oppervlakte: 13,7-18,5 m² (Veranda 3,2-11,5 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, balkon met zitje, interactieve flatscreen satelliettelevisie, haardroger, kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.
Balkonhut, Fantastica
Oppervlakte: 13,7-18,5 m² (Veranda 3,2-11,5 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, balkon met zitje, interactieve flatscreen satelliettelevisie, haardroger, kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.
Extra services Fantastica concept: gunstig gelegen hutten, voorrang toekenning dinerzitting, mogelijkheid tot familie hutten met verbindingsdeur, 24 uur per dag roomservice.
Balkon hut, Aurea Spa faciliteiten
Oppervlakte: 13,7-18,5 m² (Veranda 3,2-11,5 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, balkon met zitje, interactieve flatscreen satelliettelevisie, haardroger, kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.
Extra services Aurea concept: gunstig gelegen hutten, voorrang bij inscheping, vrij keuze dinerzitting, wellness pakket met badjas en slipper, drankenpakket Allegrisimo of  More for Less, Spapakket met massage, zonnebank en onbeperkt gebruik sauna en stoombaden, 24 uur per dag roomservice.
Balkonhut Wellness Experience
Oppervlakte: 13,7-18,5 m² (Veranda 3,2-11,5 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, balkon met zitje, interactieve flatscreen satelliettelevisie, haardroger, kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.
Extra services Wellness concept: gunstig gelegen hutten, voorrang toekenning dinerzitting, mogelijkheid tot familie hutten met verbindingsdeur, 24 uur per dag roomservice, vrij toegang tot fitnesscentrum, 1op1 MSC fitness en gezondheidsbegeleiding, gratis wasservice sportspullen.
Suite met Balkon
Oppervlakte: 20,4-41,5 m² (Veranda 3,1 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, balkon met zitje, interactieve flatscreen satelliettelevisie, haardroger, kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.
Extra services Aurea concept: gunstig gelegen hutten, voorrang bij inscheping, vrij keuze dinerzitting, wellness pakket met badjas en slipper, drankenpakket Allegrisimo of  More for Less, Spapakket met massage, zonnebank en onbeperkt gebruik sauna en stoombaden, 24 uur per dag roomservice.
Suite Deluxe Yacht club
Oppervlakte: 21,7-23,0 m² (Veranda 3,9-5,7 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, balkon met zitje, interactieve flatscreen satelliettelevisie, Nintendo WII, haardroger, kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.
Extra services YachtClub concept: gunstig gelegen en ruime hutten, 24-uur butlerservice, all-inclusive a la carte maaltijden in privé-restaurant, geselecteerde drankjes inbegrepen, voorrang bij inscheping, vrij keuze dinerzitting, exclusief toegang tot One Sun Deck en Top Sail lounge, onbeperkt gebruik sauna en stoombaden, 24 uur per dag roomservice.
Suite Yacht Club, Executive & Familie
Oppervlakte: 42,9-50,8 m² (Veranda 5,7 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, twee bedden te converteren tot queen size bed, aparte slaapkamer met twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, balkon met zitje, interactieve flatscreen satelliettelevisie, Nintendo WII, haardroger, kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.
Extra services YachtClub concept: gunstig gelegen en ruime hutten, 24-uur butlerservice, all-inclusive a la carte maaltijden in privé-restaurant, geselecteerde drankjes inbegrepen, voorrang bij inscheping, vrij keuze dinerzitting, exclusief toegang tot One Sun Deck en Top Sail lounge, onbeperkt gebruik sauna en stoombaden, 24 uur per dag roomservice.
Suite Royal Yacht Club.
Oppervlakte: 36,2 m² (Veranda 16,4 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, twee bedden te converteren tot queen size bed, aparte slaapkamer met twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, balkon met zitje, interactieve flatscreen satelliettelevisie, Nintendo WII, haardroger, kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.
Extra services YachtClub concept: gunstig gelegen en ruime hutten, 24-uur butlerservice, all-inclusive a la carte maaltijden in privé-restaurant, geselecteerde drankjes inbegrepen, voorrang bij inscheping, vrij keuze dinerzitting, exclusief toegang tot One Sun Deck en Top Sail lounge, onbeperkt gebruik sauna en stoombaden, 24 uur per dag roomservice.
Balkon hut - Familie - u dient hier 2 hutten van te boeken.
Oppervlakte: 2 x 13,7-18,5 m² (Veranda 3,2-11,5 m²)
Kenmerken: Twee balkonhutten verbonden met verbidingsdeur, elke hut heeft: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, balkon met zitje, interactieve flatscreen satelliettelevisie, haardroger, kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.
Extra services Fantastica concept: gunstig gelegen hutten, voorrang toekenning dinerzitting, 24 uur per dag roomservice.

Binnenhut, Bella


Oppervlakte: 12,8-15,7 m²
Kenmerken: twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie, haardroger, kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.

Binnenhut, Fantastica


Oppervlakte: 12,8-15,7 m²
Kenmerken: twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie, haardroger, kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.
Extra services Fantastica concept: gunstig gelegen hutten, voorrang toekenning dinerzitting, mogelijkheid tot familie hutten met verbindingsdeur, 24 uur per dag roomservice.

Binnenhut Wellness Experience

Oppervlakte: 12,8-15,7 m²
Kenmerken: twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie, haardroger, kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.
Extra services Wellness concept: gunstig gelegen hutten, voorrang toekenning dinerzitting, mogelijkheid tot familie hutten met verbindingsdeur, 24 uur per dag roomservice, vrij toegang tot fitnesscentrum, 1op1 MSC fitness en gezondheidsbegeleiding, gratis wasservice sportspullen.

Buitenhut, Bella


Oppervlakte: 12,8-15,7 m²
Kenmerken: venster, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie, haardroger, kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.

Buitenhut, Fantastica


Oppervlakte: 12,8-15,7 m²
Kenmerken: venster, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie, haardroger, kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.
Extra services Fantastica concept: gunstig gelegen hutten, voorrang toekenning dinerzitting, mogelijkheid tot familie hutten met verbindingsdeur, 24 uur per dag roomservice.

Buitenhut Wellness Experience


Oppervlakte: 12,8-15,7 m²
Kenmerken: venster, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, interactieve flatscreen satelliettelevisie, haardroger, kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.
Extra services Wellness concept: gunstig gelegen hutten, voorrang toekenning dinerzitting, mogelijkheid tot familie hutten met verbindingsdeur, 24 uur per dag roomservice, vrij toegang tot fitnesscentrum, 1op1 MSC fitness en gezondheidsbegeleiding, gratis wasservice sportspullen.

Balkonhut, Bella


Oppervlakte: 13,7-18,5 m² (Veranda 3,2-11,5 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, balkon met zitje, interactieve flatscreen satelliettelevisie, haardroger, kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.

Balkonhut, Fantastica


Oppervlakte: 13,7-18,5 m² (Veranda 3,2-11,5 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, balkon met zitje, interactieve flatscreen satelliettelevisie, haardroger, kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.
Extra services Fantastica concept: gunstig gelegen hutten, voorrang toekenning dinerzitting, mogelijkheid tot familie hutten met verbindingsdeur, 24 uur per dag roomservice.

Balkon hut, Aurea Spa faciliteiten


Oppervlakte: 13,7-18,5 m² (Veranda 3,2-11,5 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, balkon met zitje, interactieve flatscreen satelliettelevisie, haardroger, kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.
Extra services Aurea concept: gunstig gelegen hutten, voorrang bij inscheping, vrij keuze dinerzitting, wellness pakket met badjas en slipper, drankenpakket Allegrisimo of  More for Less, Spapakket met massage, zonnebank en onbeperkt gebruik sauna en stoombaden, 24 uur per dag roomservice.

Balkonhut Wellness Experience


Oppervlakte: 13,7-18,5 m² (Veranda 3,2-11,5 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, balkon met zitje, interactieve flatscreen satelliettelevisie, haardroger, kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.
Extra services Wellness concept: gunstig gelegen hutten, voorrang toekenning dinerzitting, mogelijkheid tot familie hutten met verbindingsdeur, 24 uur per dag roomservice, vrij toegang tot fitnesscentrum, 1op1 MSC fitness en gezondheidsbegeleiding, gratis wasservice sportspullen.

Suite met Balkon


Oppervlakte: 20,4-41,5 m² (Veranda 3,1 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, balkon met zitje, interactieve flatscreen satelliettelevisie, haardroger, kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.
Extra services Aurea concept: gunstig gelegen hutten, voorrang bij inscheping, vrij keuze dinerzitting, wellness pakket met badjas en slipper, drankenpakket Allegrisimo of  More for Less, Spapakket met massage, zonnebank en onbeperkt gebruik sauna en stoombaden, 24 uur per dag roomservice.

Suite Deluxe Yacht club


Oppervlakte: 21,7-23,0 m² (Veranda 3,9-5,7 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, balkon met zitje, interactieve flatscreen satelliettelevisie, Nintendo WII, haardroger, kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.
Extra services YachtClub concept: gunstig gelegen en ruime hutten, 24-uur butlerservice, all-inclusive a la carte maaltijden in privé-restaurant, geselecteerde drankjes inbegrepen, voorrang bij inscheping, vrij keuze dinerzitting, exclusief toegang tot One Sun Deck en Top Sail lounge, onbeperkt gebruik sauna en stoombaden, 24 uur per dag roomservice.

Suite Yacht Club, Executive & Familie


Oppervlakte: 42,9-50,8 m² (Veranda 5,7 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, twee bedden te converteren tot queen size bed, aparte slaapkamer met twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, balkon met zitje, interactieve flatscreen satelliettelevisie, Nintendo WII, haardroger, kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.
Extra services YachtClub concept: gunstig gelegen en ruime hutten, 24-uur butlerservice, all-inclusive a la carte maaltijden in privé-restaurant, geselecteerde drankjes inbegrepen, voorrang bij inscheping, vrij keuze dinerzitting, exclusief toegang tot One Sun Deck en Top Sail lounge, onbeperkt gebruik sauna en stoombaden, 24 uur per dag roomservice.

Suite Royal Yacht Club.


Oppervlakte: 36,2 m² (Veranda 16,4 m²)
Kenmerken: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, twee bedden te converteren tot queen size bed, aparte slaapkamer met twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, balkon met zitje, interactieve flatscreen satelliettelevisie, Nintendo WII, haardroger, kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.
Extra services YachtClub concept: gunstig gelegen en ruime hutten, 24-uur butlerservice, all-inclusive a la carte maaltijden in privé-restaurant, geselecteerde drankjes inbegrepen, voorrang bij inscheping, vrij keuze dinerzitting, exclusief toegang tot One Sun Deck en Top Sail lounge, onbeperkt gebruik sauna en stoombaden, 24 uur per dag roomservice.

Balkon hut - Familie - u dient hier 2 hutten van te boeken.


Oppervlakte: 2 x 13,7-18,5 m² (Veranda 3,2-11,5 m²)
Kenmerken: Twee balkonhutten verbonden met verbidingsdeur, elke hut heeft: vloer tot het plafond glazen schuifdeuren, twee bedden te converteren tot queen size bed, thermostaat instelbare airconditioning, balkon met zitje, interactieve flatscreen satelliettelevisie, haardroger, kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.kluisje, minibar, wifiverbinding (tegen betaling), zeepjes en douchegel.
Extra services Fantastica concept: gunstig gelegen hutten, voorrang toekenning dinerzitting, 24 uur per dag roomservice.