Safi, Marokko

De Place de la L’Indépendence in het centrum vlak bij de medina is een goed punt om de wandeling te beginnen. Aan de kust staat het Dar el Bahr (Chateau de la Mer), het kasteel van de Portugese gouverneur dat later bewoond werd door de sultans. Rechts van de entree is de toren met onderin de gevangenis. Je kunt hem beklimmen voor een mooi uitzicht.

Via de Rue du Socco wandel je door de medina. Deze werd tussen 2008 en 2010 voor 6 miljoen euro gerestaureerd Aan de linkerkant van de straat is de maraboet van Sidi Bou Dheb, de belangrijkste soefiheilige van Marokko. Rechts passeer je de Grote Moskee. Een stukje verderop staat de Cathédrale Portugaise uit 1519.

In de Rue de Socco zijn allerlei winkeltjes met diverse producten. Aan het eind van de straat rechts ligt de maraboet van Zaouia Hamidouch, een andere soefiheilige. Aan beiden wordt in mei een moussem gewijd met derwish trance dansen en zelfmutilatie.

Hier vlakbij is het andere fort, de Kechla waarin tot 1990 de gevangenis was gevestigd. Het is nu het Musée National de Céramique, waarin diverse soorten aardewerk uit verschillende steden te zien is.

Als je langs de muur verder loopt, kom je bij de Bab Chaba waarachter de Colline des Potiers, de pottenbakkerswijk op een heuvel ligt. Rechts is een grote chique winkel van maître ceramist Serghini Ahmed, die ook voor de Bijenkorf heeft gewerkt. Nog steeds wordt het potten bakken op traditionele manier gedaan waarbij de potten in koepelvormige ovens gebakken worden. Je loopt hier eigenlijk door een grote werkplaats.

Alle cruises naar Safi