Funchal, Portugal

Op het prachtige bloemeneiland Madeira, ligt de havenstad Funchal. Madeira ligt in de Atlantische Oceaan, 580 kilometer voor de kust van Noord-Afrika en hoort bij Portugal, dat 1000 kilometer verderop ligt. Madeira is een aparte, autonome provincie van Portugal. De provincie bestaat uit slechts twee bewoonde eilanden: Madeira zelf en het 35 km verderop gelegen Porto Santo. Madeira heeft 280.000 inwoners met 326 per km². In de hoofdstad Funchal woont een derde van de in totaal 300.000 inwoners. 

Het is geen wonder dat Madeira het bloemeneiland wordt genoemd. Op dit vulkanische subtropische eiland hebben de Portugezen het sinds 1419 weliswaar officieel voor het zeggen, maar de natuur is er de baas. Driekwart van Madeira bestaat uit bos, afgewisseld met bananenplantages en wijngaarden. Het zachte klimaat en de vriendelijke bevolking zijn een extra reden om dit mooie eiland te bezoeken. Geniet van alles wat de natuur u hier te bieden heeft of proef het op de Mercado dos Lavradores. Madeira is erg vruchtbaar met exportproducten als bananen, suikerriet en vele exotische vruchten en groententeelt als tabak, koffie, vlas en kruiden. Het is een vulkanisch eiland en wordt van oost naar west gevormd door een bergrug. De hellingen dalen vaak steil naar zee af en eindigen daar als rotsen.

De temperatuur schommelt zo rond de 20 graden Celsius, iets kouder in de winter en iets warmer in de zomer. De schone, heldere zee is het hele jaar door geschikt voor snorkelen, zwemmen, vissen en waterskiën.

Geschiedenis

De inwoners van Madeira stammen af van zeevaarders, soldaten en fortuinzoekers die het eiland door de jaren heen bezochten. De inwoners van Madeira zijn erg gehecht aan hun cultuur en de taal van de Portugezen.
In 1419 werd het eiland ontdekt door de Portugezen Joao Gonçalves en Tristao Vaz Teixeira die het Madeira hebben genoemd, hetgeen "houten eiland" betekent.

Madeira werd in 1566 veroverd en geplunderd door de Franse piraat Bertrand de Montluc. 14 jaar later kwam Portugal onder Spaanse overheersing. Madeira werd 60 jaar lang bezet, maar uiteindelijk werd Madeira heroverd door Portugal. Na het huwelijk van Catharina van Bragança met de Engelse Charles II in 1662, gaf Portugal Engeland allerlei handelsprivileges in Madeira. Britse wijnhandelaren vestigden zich hier. In 1801 stuurde Engeland troepen naar Madeira om de bewoners te beschermen tegen een eventuele Franse aanval. Na de invasie van Napoleon in Portugal gingen de Engelse troepen weer naar huis. De Fransen bleven 7 jaar lang.

De tweede helft van de 19de eeuw werd gemarkeerd door rampen: branden vernietigden de wijnstokken en de aardappeloogst in 1852, vier jaar later stierven duizenden mensen aan cholera en in 1873 werden de wijngaarden vernietigd door insecten.
In 1902 werd Madeira zelfstandig. Gedurende de Eerste Wereldoorlog viel een Duitse onderzeeër geallieerde schepen aan in de haven van Funchal. Portugal raakte niet betrokken bij de Tweede Wereldoorlog, maar de oorlog bracht wel schade toe aan de handel met Madeira.
In 1949 werd een luchtverbinding tot stand gebracht en sinds die tijd bloeit het toerisme.

Funchal, een sprookje

Funchal is een fascinerende stad. De ligging aan zee en de steil naar alle kanten opgaande rotsen is uniek, het overvloedige groen en de rijkdom aan bloemen, ook in de dichtbebouwde wijken, is betoverend. Het centrum van Funchal wordt gemarkeerd door de Se, de in 1516 gewijde kathedraal van de stad. Deze is in Manuelstijl gebouwd en heeft een prachtige cederhouten plafond dat deels is ingelegd met een mozaïek van ivoor maar ook veel houtsnijwerk heeft. Bloemen en dieren uit nieuw ontdekte werelddelen staan in fraai contrast met de Moorse elementen van het plafond dat waarschijnlijk werd bewerkt door in Portugal achtergebleven Moslims. Het wereldse karakter van Portugal in de 16de eeuw wordt ook benadrukt door een Vlaamse schildering boven het hoogaltaar, die diende ter betaling van door Madeira geleverd rietsuiker. In de hoger gelegen deel van de voetgangerszone tussen de kathedraal en de haven, vormen een aantal van de op Madeira zo zeldzame straatcafés een geliefd ontmoetingspunt voor de inheemse bevolking en vreemdelingen.

Bezienswaardigheden

Er zijn veel gebouwen die herinneren aan de Portugezen en Engelsen, zoals de St. Lawrence Fortress, Palacio do Governo Regional (het administratieve hoofdkwartier), Praça do Municipio (een stadsplein), Igreja do Colegio (barok kerk uit de 17de eeuw) en het mooie Camara Municipal (stadshuis).

 • Quinta des Cruzes
 • Mercado dos Lavradores
 • Cabo Girao
 • Camara de Lobos
 • Monte
 • Kabelbaan
 • Pico do Ariero
 • Ribiero Frio
 • Pico de Barcelos
 • São Vincente
 • Camera de Lobos
 • Botanische tuinen

Nuttige tips

 • Stranden: Stranden zijn er vrijwel niet; de enkele die er zijn, bevinden zich bij riviermondingen en zijn erg smal. Verder daalt het eiland steil af in zee. Het ontbreken van stranden heeft men getracht op te vangen door het aanleggen van lido?s (zoutwaterzwembaden) bij de hotels langs de kust. Er is één zandstrand op Madeira en die ligt in het oosten op São Lourenço.
 • Eten en drinken: er is een overvloed aan vers fruit, groente en vis. In Madeira wordt alleen vlees gegeten bij speciale gelegenheden, vis is het hoofdbestanddeel van het menu. De meest gegeten groente is maïs en inhame (zoete aardappelen). De boomgaarden voorzien Madeira van de gewone fruitsoorten zoals appels, pruimen, vijgen en kersen, maar ook de exotische fruitsoorten zoals de guava’s en passievruchten en meloenen. Als nagerecht: een plakje bolo de mel (cake), met als belangrijkste ingrediënten suikerstroop, fruit, noten en kaneel. "Have some Madeira m`dear, it`s very much nicer than beer...". Maar het bier op Madeira is heel goed te drinken, of het nu gaat om het lokaal gebrouwen of het geïmporteerde bier. Natuurlijk heeft Madeira veel wijnsoorten. Alhoewel het leidingwater op Madeira goed te drinken is, prefereren de inwoners van Madeira toch het bronwater van Port Santo.
 • Winkelen. Een bezoek aan de twee verdiepingen tellende markthal is de moeite waard, met de folkloristische azulejos bij de hoofdingang en de vele bonte kraampjes waar bloemen, exotische vruchten, aardappelen, groenten, rietwaren, vlees, kaas en vis worden verkocht. In de nabije omgeving van de markthal bieden de kleine bars een smakelijke maaltijd aan. De winkels zijn geopend van maandag tot vrijdag van 09.00-13.00 uur & 15.00-19.00 uur. Op zaterdag van 09.00-13.00 uur.
 • Souvenirs: borduurwerk, gobelins, keramiek, gevlochten manden, juwelen, antiek, likeuren (van tropische vruchten zoals maracuja, ananas of cherimoya) en natuurlijke de bekende Madeira wijn. (de Madeira Wine Company in het hartje van Funchal is het beste adres voor een fles zeer oude en goede Madeira wijn. Hier kunt u in de schatkamer van het historische gebouw eerst de heerlijkste wijnen proeven voordat u tot aankoop overgaat: enkele wijnen zijn bepaald niet goedkoop).
 • Vervoer. Taxi’s maken binnen Funchal gebruik van de meter, verder zijn er een vastgestelde prijzen. Deze staat aangegeven op een tabel die in iedere taxi aanwezig dient te zijn. Bijna alle bussen op het eiland hebben hun eindstation aan de Avenida do Mar bij de haven van Funchal, vooral in het oostelijke deel dat parallel loopt aan de Rua José Luis Branco. Vanuit Funchal rijden de bussen relatief vaak en stipt. Informatie over de dienstregeling is te verkrijgen bij de kantoren van de busmaatschappijen aan de Avenida do Mar. Een gedrukte dienstregeling van één van de drukke lijnen is te verkrijgen bij het toeristeninformatiebureau in Funchal. Het is mogelijk een auto te huren op het eiland. Het nationale rijbewijs is voldoende om een auto te kunnen huren.
 • Ligplaats schip: het is ongeveer 15 à 20 minuten lopen vanaf het schip naar het centrum van Funchal. U loopt als het ware om de haven heen.

Alle cruises naar Funchal