Arrecife, Lanzarote, Spanje

Arrecife is de hoofdstad van het eiland en is het voorbeeld van de overwinning van de mens op de natuur: een pokdalig maanlandschap met 300 vulkanen. Toch groeien de uien, aardappelen, tomaten, meloenen en de druiven overdadig uit het dorre vulkanische as. Dit wonderbaarlijke schouwspel is zeer verrassend. De stad heeft ongeveer 40.000 inwoners.

Karakteristiek voor Lanzarote is zijn unieke geologische vorming en het groot aanbod aan culturele evenementen: kunstgalerijen, kastelen, monumenten, tuinen en cultuurcentra, onbetwistbaar de invloed van de briljante en veelzijdige artiest César Manrique. Het typische van het eiland is het landschap: tussen 1730 en 1736 werd door een fascinerend schouwspel van vulkanische uitbarstingen meer dan 2.000 miljoen kubieke meter lava omhoog gespoten, waardoor dorpen en vruchtbare valleien bedekt werden en waardoor het aanzien compleet veranderde en een nieuwe bodem gevormd werd, het Nationaal park van Timanfaya. Sommige schrijvers noemden dit: ‘een woestijn waar het leven onmogelijk is’. Zeker is dat deze streek een enorme interesse gewekt heeft bij vele wetenschappers, want het blijkt dat door nieuwe levensuitingen, het wonderbaarlijke proces van de Schepping weer voltrokken wordt. Het eiland is tot UNESCO verklaard tot Natuurzuiver gebied.

Landbouw is een belangrijk middel van bestaan op Lanzarote. Er valt heel weinig regen en de bronnen raken snel uitgeput, maar in het binnenland achter Arrecife groeien groenten en fruit in het vulkanische as. De boeren hebben ontdekt dat het geheim de zwarte toplaag is. De poreuze vulkanische as, die op zichzelf waardeloos is, fungeert als een spons die ‘s nachts het vocht uit de lucht opvangt en zo de planten van water voorziet.

Het meest opvallende op Lanzarote zijn misschien wel de wijngaarden. Elke wijnstok staat in een minikrater zodat ze beschermd worden tegen wind en zon. Deze bloeiende akkers staan in schril contrast met de overblijfselen van een vulkanische catastrofe die de malpais wordt genoemd; vulkanische heuvels van verschillende hoogten die zich boven de verlaten vlakten verheffen. Moderne tuinen met zicht op zee fleuren de voor de rest iets ingedutte stad Arrecife op. 

Bezienswaardigheden

  • Castillo de San JoséOp een klif met uitzicht op de op een afstand gelegen diepzeehaven, ligt het 18de eeuwse fort van San José. Na de restauratie is het de locatie geworden van het Museo Internacional de Arte Contemporáneo (internationaal museum van hedendaagse kunst) met werk van onder meer Picasso en Miró. Het ligt even buiten de stad, naast de weg naar Costa Teguise.
  • Castillo de San GabrielOp een klein eilandje vlak voor het centrum van de stad staat het Castillo de San Gabriel uit 1590, dat thans een klein archeologisch museum herbergt.
  • Iglesia de San Ginés Tegenover het kasteel staat de karakteristieke toren van de onlangs gerestaureerde, 18de eeuwse kerk waar kleine bootjes aan hun ankerkabel dobberen. Rond de lagune van San Ginés ligt een promenade met restaurants en bars. Grotere boten liggen noordelijker – Arrecife is de grootste vissershaven van Lanzarote.
  • Montañas del Fuego / Parque Nacional de TimnfayaDe Lanzarotische Montañas del fuego (vuurbergen) vormen één van de grilligste landschappen op aarde. U zult zelfs niet aan onze aarde denken als u dit apocalyptische gebied ziet. De broeiende kraters en het verschroeide land vol gaten lijken eerder op de maan. Toch worden in deze woestenij gewassen verbouwd en aan de rand van de ‘vuurbergen’floreren wijngaarden.De ‘vuurbergen’ontstonden tussen 1730 en 1736 na 26 vulkanische erupties die een kwart van het eiland verwoestten en elf dorpen bedolven. Gelukkig waren er geen slachtoffers, maar veel Lanzaroteños verloren alles wat ze bezaten en moesten naar Gran Canaria emigreren. In 1974 werd de streek rond het epicentrum van het gebied uitgeroepen tot het Nationale Park van Timanfaya, genoemd naar de grootste vulkaan ter plekke.
  • Lagune De grootste attractie bij El Golfo (‘de golf’) is een kleine lagune die bij de juiste lichtinval smaragdgroen kleurt als gevolg van de in het water aanwezige algen. Rond de lagune ligt de helft van de oude vulkaan El Golfo en de andere helft is weggevreten door de zee, waardoor een spectaculair amfitheater is ontstaan met een rijkgekleurd dwarsprofiel.La Geria is een vallei van zwarte vulkanische as die ingenieus in cultuur is gebracht, waardoor hij de wijnstreek van Lanzarote is geworden. De wijnstokken staan in ondiepe laagten die zijn omgeven door stenen muurtjes van een meter hoog, in de vorm van hoefijzers. Ze geven beschutting tegen de wind en dragen ertoe bij dat het beetje vocht dat er is, condenseert op de lava rond de gewassen. De duizenden muurtjes die de pikzwarte heuvels van onder tot boven bedekken, lijken nog het meest op moderne kunst. Ondanks de barre omstandigheden kan elke wijnstok zo’n 200 kilo druiven opbrengen. U kunt het eindproduct proeven in de bodega’s (wijnhuizen).
  • Jameos del AguaEen jameo is een door een gasbel gevormde, ondergrondse kamer of grot met een open plafond. In deze spectaculaire creatie is een aantal kamers gebruikt om een fantasiegrot te creëren. De eerste is veranderd in een koel barrestaurant vol tropische planten. Een ondiep spiegelblad leidt naar een kleine, ondergrondse lagune. Als u goed kijkt, ziet u witte albinokrabben die meestal alleen diep in de oceaan voorkomen, maar hier lang geleden zijn gestrand. Als u uit de duisternis komt, volgt er een schok: een idyllisch Zuidzeeachtig strand met een palm die over helderblauw water staat gebogen. Nog een andere grot wordt ’s avonds gebruikt voor volksdansen en ander entertainment.
  • Mirador del RioDit oude uitkijkpunt is één van de mooiste miradores op de Canarische eilanden. Het werd ooit gebruikt om tegen naderende piraten ter waarschuwen en in de Spaans-Amerikaanse Oorlog in 1898 stonden er kanonnen opgesteld. Cesar Manrique heeft er gebogen witte muren, vensters, een balkon, een bar en een restaurant aan toegevoegd. Vanaf 450 meter hoogte daalt het bijna rechts af omlaag en u ziet er de mooie stranden van Graciosa, de blauwe straat van El Rio en kleine roze en grijze zoutpannen – het soort natuurlijk moderne kunst – waar Manrique zo van hield.
  • Fundacion Cesar ManriqueDit was tot 1987 de woning en atelier van de grote Lanzoritische kunstenaar en werd in 1992 voor het publiek geopend. Hier kunt u een deel van zijn beste werk zien en kennis maken met de attracties die hij op het eiland heeft aangelegd. Zijn huis is zoveel als het visioen van een holbewoner, maar deze grotten zijn niet door mensen gemaakt, maar door vijf vulkanische gasbellen. De tuin hier is een voorproefje van zijn Jameos del Agua. Er is een boekwinkel, een souvenirwinkel, een snackbar. (Tahiche, 5 km ten noorden van Arrecife, dagelijks geopend van 10.00-19.00 uur).
  • Los Islotes Enkele kilometers ten noorden van Lanzarote ligt het Natuurreservaat Los Islotes, een groep van drie kleine eilandjes en twee miniatuur eilandjes die verbazingwekkend mooi zijn en die samen met de Kust van Famara het Natuurpark van de Archipel van Chinijo vormen.
  • Puerto del CarmenDe oude vissersstad Puerto del Carmen, ten zuiden van Arrecife, is het belangrijkste toeristencentrum van het eiland. Er zijn talrijke restaurants, uitgaansgelegenheden, winkels en een goed 5 km lang strand. Het oude stadsdeel ligt rond de pittoreske vissershaven. In deze charmante, kleine wijk liggen uitstekende visrestaurants en sobere bars waar oude zeerobben en toeristen schouder aan schouder staan. Op het plein naast de haven kunt u naar een potje Poulos gaan kijken, gespeeld door de inwoners van de stad.

Alle cruises naar Arrecife Lanzarote