Ceuta, Spaans-Marokko, Spanje

Op de Marokaanse kust ligt naast de enclave Mellila, aan de overkant van de Straat van Gibraltar nog een spaanse enclave. Ceuta, de toegangspoort tot de Spaanse gemeenschap van Tetouan. Gedeeltelijk Andalusisch, gedeeltelijk Marokkaans, volledig betoverend.

De tegenstelling tussen deze stad en het eromheen liggende Marokko is gigantisch. Het is een ervaring om twee zo verschillende werelden zo dicht bij elkaar te beleven.

Ceuta is binnen de Spaanse staat een autonome stad, waar Marokko echter nog steeds aanspraken op maakt. De stad heeft een oppervlakte van circa 19 vierkante kilometer en de bevolking bestaat uit ongeveer 75.000 mensen. Ruim de helft van de inwoners is Spaans, de andere helft Marokkaans. Er zijn ook nog kleine minderheden van joden en hindoes.

Bezienswaardigheden

  • Catedral Santa Maria de la Asunción de 17e-eeuwse Catedral Santa Maria de la Asunción is op de plaats van de Grote Moskee gebouwd is. Er is een klein museum met religieuze voorwerpen en schilderijen.
  • Monte Acho Deze ronde heuvel is begroeid met pijnbomen en op de top liggen de overblijfselen van een oud Byzantijns fort, dat nu een militair doel heeft. Halverwege de heuvel heb je een mooi uitzicht op Gibraltar vanaf de Mirador de San Antonio, waar naast een herbouwd klooster, de Ermita de San Antonio, een monument voor Franco staat.

Alle cruises naar Ceuta