Las Palmas, Gran Canaria, Spanje

Las Palmas, hoofdstad van Cran Canaria heeft een lang stadstrand, Playa de las Canteras genaamd. Het is een prachtig goudgeel strand midden in de stad. Hier vindt u een grote concentratie hotels, bars, restaurants en ijszaken. Op de brede boulevard beweegt zich een bonte verzameling van joggers, skaters en fietsers. De meeste toeristen kiezen voor de zuidelijke stranden in Playa del Inglès of Maspalomas, maar de inwoners van Las Palmas geven de voorkeur aan hun stadstrand. De winkelstraten zijn Calle Mayor de Triana en Léon y castillo. Ten zuiden van Calle Mayor de Triana ligt de markthal.

Las Palmas werd op 24 juni 1478 gesticht door kapitein Juan Rejón, in naam van de regering van koningin Isabella van Castilië en koning Ferdinand van Aragon, bijgenaamd de katholieke koningen. De kapitein zette voet aan wal in de Isleta Baai (waar nu de haven Puerto de la Luz is) en richtte zijn kamp in aan de monding van de Barranco de Guiniguada bij een uitgestrekt palmenbos, vandaar dat hij zijn lagerkamp La Palma noemde.

Het klimaat wordt grotendeels bepaald door de noordoostpassaat (de alisio), een constant waaiende wind uit het noordoosten. Dankzij deze passaatwind is de temperatuur op Gran Canaria het gehele jaar door gelijkmatig: ?s winters gemiddeld 19 graden; zomers gemiddeld 24 graden. Het plaatselijk klimaat wordt beïnvloed door het Cumbre-gebergte in het midden van het eiland. Het zuiden van Gran Canaria ligt in de regenschaduw van de bergen met als gevolg dat het daar vaak zonnig en droog blijft. Gran Canaria telt ruim 675.000 inwoners. De inwoners van Gran Canaria zijn overwegend rooms-katholiek. Kenmerkend in de kunst en architectuur zijn de fraaie beelden, houten plafonds en barokke hoogaltaren in de kerken en de houten balkons en omsloten patio´s van de Canarische huizen. In veel kerken op Gran Canaria kunt u werk van de in Guía geboren beeldhouwer José Pérez (1756 - 1815) vinden.

Bezienswaardigheden

  • Vegueta Vegueta is de historische wijk van Las Palmas.
  • Casa de Colón De ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus woonde in 1492 in Las Palmas, waar zijn schepen in gereedheid werden gebracht voor zijn eerste reis naar de nieuwe wereld. In Calle de Colón vindt u het witgepleisterde Casa de Colón, de gouverneurswoning waar Columbus logeerde. Het uit de 15de eeuw daterende huis is gerestaureerd en doet nu dienst als museum. De toegang tot het overzichtelijke museum is gratis. In de zalen staan schaalmodellen van de Santa Maria (het vlaggenschip), de Pinta en de Niña, de drie schepen waarmee Columbus zijn eerste reis naar Amerika maakte. Pronkstuk is het op ware schaal nagebouwde achtersteven van de Niña. Het interieur wordt gevormd door een kleine bedstede, een houten kast met stoel en een olielamp. Verder ligt er navigatiemateriaal uitgestald met een opengeslagen kopie van het logboek.
  • Kapel Iets verder staat de witgepleisterde kapel waar Columbus bad voor hij naar zee vertrok.
  • Cáthedral de Santa Ana Vakbij het Casa de Colón staat de Cáthedral de Santa Ana met barokke, gotische, neoklassieke en renaissancistische bouwstijlen. De bouw van de kathedraal begon in 1497. Het gebouw staat continue in de steigers. In blauw gestoken nonnen komen hier hun gebed doen.
  • Plazoleta de los Alamos en het Plaza del Pilar Nuevo Achter de kathedraal liggen schaduwrijke pleinen zoals het Plazoleta de los Alamos en het Plaza del Pilar Nuevo. De pleinen zijn omgeven door okergele huizen met de typisch Canarische houten balkons.
  • Triana Triana is de moderne wijk van Las Palmas. Hier vindt u vele winkels.
  • Parque de Santa Catalina Dit is een groene oase in het noorden. Het is echt een stadspark omgeven door terrassen en vlakbij het chique hotel Santa Catalina.

Alle cruises naar Las Palmas, Gran Canaria