FAQ - Veelgestelde vragen

Er zijn nog velen die nog nooit hebben gecruised en zich afvragen wat een cruise nou allemaal behelst. Wat is er inbegrepen, moet ik dagelijks excursies boeken, hoe zit het met fooien... Wij hebben de meest gestelde vragen hier voor u op een rijtje staan. Heeft u een andere vraag bel of mail ons deze dan, we helpen u graag!

 1. Wat is inbegrepen?
  Bij een cruise zijn volgende zaken altijd inbegrepen:
  1. Hut aan boord.
  2. De reis van de ene naar de andere haven volgens de cruise-route.
  3. Vervoer aan wal in geval van anker plaats.
  4. Vrijwel alle maaltijden.
  5. Entertainment aan boord.
  6. Nachtclub & shows.
  7. Activiteiten aan boord (voor sommige activiteiten betaald u een toeslag).

 2. Wat is niet inbegrepen?
  Er zijn afhankelijk van de rederij de volgende mogelijke bijkomende kosten:
  1. Drankjes aan boord. U kunt dit bij verschillende cruise maatschappijen afkopen met een dranken pakket.
  2. Landexcursies. Geboekt voorafgaande aan vertrek of aan boord, maar deze zijn vrijwel nooit ( m.u.v. enkele rederijen ) bij de reissom van de cruise inbegrepen.
  3. Eventuele kinderoppas/babysit.
  4. Kosten van persoonlijke aard ( aankoop souvenirs etc. )

 3. Welke kleding moet ik mee?
  U pakt uw koffer alsof u op vakantie gaat naar een resort op Tenerife of Aruba, tenminste als u gaat cruisen in een warm gebied. Reist u naar frissere bestemmingen, kleed u zich dan in laagjes en vergeet niet een windjack en fleece mee te nemen.

  Overdag is de dresscode "casual". Afhankelijk van de rederij is `s avonds "tenue de ville" gebruikelijk (denk: sportief, netjes) en op speciale avonden, zoals tijdens het "Captains dinner", is voor heren een donker pak en voor dames een avondjurk gebruikelijk. Het aantal formele avonden is afhankelijk van de cruisemaatschappij; lees hier meer over op ons blogbericht: ´Tips over kleding voorschriften aan boord van het cruiseschip´

 4. Kan ik roken aan boord?
  In publieke ruimtes en de restaurants is het over het algemeen rookvrij. Afhankelijk van de rederij en het schip zijn er speciale ruimtes en zones waar gerookt mag worden.

 5. Is er WiFi aan boord en ben ik aan boord ook "online"?
  Tijdens een cruise kunt u, afhankelijk van het gebied waar u uw cruise maakt, gewoon gebruik blijven maken van uw mobiele telefoon; hou hierbij wel rekening met eventuele "roaming-kosten". Tegenwoordig beschikken veel schepen over een internetcafé-achtige ruimte waar u op internet kunt en uw mail kan checken, dit is niet altijd gratis. Ook hebben meer en meer schepen Wi-Fi aan boord; de snelheid en kosten hiervan verschillen per cruisemaatschappij. U kunt hierover op onze rederij-pagina`s meer lezen.

 6. Ik ben snel zeeziek; dan is een cruise toch niets voor mij?
  Oh jawel hoor! De schepen van tegenwoordig, zijn uitgerust met alle mogelijke snufjes om geruisloze vaart te bevorderen. Natuurlijk komt het zo af en toe eens voor dat de weersomstandigheden merkbaar zijn aan boord van een cruiseschip, maar dat is eerder uitzondering dan regelmaat. Cruisemaatschappijen bevaren de verschillende vaargebieden namelijk meestal in de periodes dat het rustige vaarwateren heeft.
  Er zijn tegen zeeziekte ook tabletten in te nemen of speciale pleisters te gebruiken. Vergeet echter niet dat bij meeste cruises het schip `s ochtends vroeg in de haven aankomt en de hele dag aan de kade of voor anker ligt, terwijl u aan land bent voor bijv. een walexcursie, en pas `s avonds weer vertrekt naar de volgende bestemming.

Heeft u vragen die hier nog niet worden beantwoord, laat ons dit dan weten! U kunt ons mailen op info@hcc-cruises.nl.