Zo verzekerd u zich van een perfecte cruise vakantie...

Het aantal cruisepassagiers neemt wereldwijd jaarlijks gestaag toe. Maak kennis met de families die vooroordelen overboord hebben gegooid - en in ruil daarvoor een droomvakantie kregen.

- Cruise is, in tegenstelling tot wat velen denken, ideaal voor gezinnen, zegt Tonje Fossum Loka, collega en Marketing Director van de Noorse reisorganisatie Ving.
Ze nam haar familie op een cruise vakantie met Allure of the Seas - `s werelds grootste cruiseschip.
- We reisden toen de kinderen 11 en 14 jaar oud waren en ze volop genoten van alle activiteiten. Ik moet eerlijk toegeven dat ik vooraf dacht dat dit schip te groot zou kunnen zijn met te veel mensen, maar dat gevoel hebben we aan boord niet vaak gehad.
Volgens cruise rederij Royal Caribbean Cruise Lines (RCCL) is Fossum niet de enige die er zo over denkt.
- Er zijn een aantal barrières, en misschien wel vooral voor gezinnen. Velen geloven ook dat het duur is. Deze perceptie verandert zodra je op een cruise bent geweest, zegt Bente Borvik, Senior Key Account Manager in RCCL.
Ze zegt dat als je op zoek naar de laagste prijzen, je moet focussen op een lente of herfst cruise. Dan zijn er pakketreizen incl. vliegtickets, een hotelovernachting en een week aan boord met volpension (ontbijt, lunch en diner) en drankenpakket vanaf zo`n € 750pp te boeken.

Fossum denkt dat toegenomen kennis en het makkelijke boekingsproces één van de redenen waarom de cruise nu meer en meer populair geworden.
- Veel gezinnen willen graag dat een reis gemakkelijk geboekt kan worden, zonder veel rompslomp. Cruise pakketten van HCC-Cruises omvatten naar keuze vluchten, hotelaccommodatie, en natuurlijk de cruise. Alles verkrijgbaar op één plek, en dat stelt men op prijs.

Entertainment van wereldklasse
- Onze kinderen hielden van de cruise en waren erg enthousiast over alles wat ze konden doen en te beleven op het schip. En niet op z`n minst omdat ze zelfstandig leuke dingen konden gaan doen, zegt Fossum.
Aan boord van de grootste schepen kun je namelijk kabelbanen, klimmuren, surf-simulators en grote glijbanen uitproberen. Helemaal gratis
- `s Avonds kun je Broadway musicals als Cats en Mamma Mia gaan zien.
- Zeer veel is inbegrepen bij een cruise van RCCL. Alle maaltijden aan boord, de kinderen clubs en activiteiten, zoals het beklimmen van muren, parachute simulator, glijbanen enzovoort verklaart Borvik.

Ook voor de kleintjes
In 2001 ging Birgit Stebekk Leirdal voor het eerst op cruise. Toen waren de kinderen twee en vijf jaar, en de gelegenheid was de 70ste verjaardag van de grootouders. Voorafgaande aan de reis bereidde Birgit en de man haar man zich voor op bepaalde uitdagingen om te gaan cruisen met kleine kinderen.
- Hoewel we onszelf verheugden op de cruise, verwachten we ook dat we voortdurend op onze hoede moesten zijn voor gevaarlijke situaties waarin de kinderen zou kunnen belanden. We waren ook bezorgd dat de maaltijden te lang zouden duren voor de kids, en we vroegen ons af of het eigenlijk wel mogelijk zou zijn voor ons om aan wal te gaan, verteld ze.
Het duurde niet lang voordat zorgen verdwenen.
- Het schip was erg toegankelijk gemaakt voor gezinnen met zowel grote als kleine kinderen. Het personeel in de restaurants was attent op de kinderen en zorgde ervoor dat ze zich tijdens het diner niet verveelden. De zwembaden waren kindvriendelijk, en er waren verschillende speelplaatsen waar ze wat energie kon weglopen. Zo konden wij volwassenen gaan zitten met een ​​verfrissing, terwijl we de kinderen in de gaten konden houden, verteld Leirdal.

Op zoek naar een vakantie? Wat dacht je van een cruise met Royal Caribbean

De eerste cruise was leuk en aanleiding voor de familie Leirdal op vaker op cruisevakantie te gaan.
- Toen de kinderen klein waren, waren het de zwembaden en speelapparaten die het leukst waren, en door de jaren heen hebben ze ook meegedaan bij meerdere kinderclubs. Later hebben ze in de jeugdclubs ook vele nieuwe vrienden gemaakt en konden ze zonder hun ouders op sleeptouw te hoeven nemen naar de discotheek.
Nu zijn de Leirdal kinderen 17 en 20 jaar oud en ging de laatste cruisevakantie over de Middellandse Zee met Liberty of the Seas.
- Onze zoon 17 is nu van mening dat het leukste aan boord het eindeloze aanbod van eten is en goede fitnessmogelijkheden. Hij kan eten zoveel en zo vaak als hij wil, zonder na te denken over de kosten van een tweede diner, grote porties of zeven tot acht maaltijden per dag te eten.

Een voorproefje van de wereld
- Het is een bekende cruise mythe dat je geen tijd hebt om wat te zien tijdens de stops onderweg. In de regel dokt het schip in de vroege ochtend om ongeveer tien uur te blijven liggen. Sommige schepen blijven ook `s nachts gedokt, legt Borvik uit.

Lees ook: Vijf cruise mythes die je niet moet geloven

Je hebt, met andere woorden goed de tijd om aan land te gaan en rond te kijken. Voor Birgit en familie de uitgesproken mogelijkheid om nieuwe landen en steden te leren kennen en één van de beste cruise ervaring.
- Er zijn een aantal georganiseerde excursies waarop u zich kunt inschrijven. Elke avond krijg je een nieuwe lijst van alles wat je kunt zien en doen in de haven waar je de volgende dag komt, zodat je een planning voor aankomst kan maken.
De familie Leirdal gaat meestal op eigen gelegenheid aan wal.
- Of we slenteren om de omgeving te verkennen of nemen een taxi naar de plaatsen die we willen zien. We namen ook deel aan een excursie naar Athene en de tempel op de Akropolis. Het was een prachtige ervaring met een ervaren en slimme gids.

Extra dagen aan land
Toen Fossum en haar familie op cruise waren werd de kans benut om zoveel mogelijk te zien. Niet alleen door aan wal te gaan in de verschillende havens, maar door het combineren van een week op zee met een week in Florida. Fort Lauderdale, Miami en Key West op het programma.
- We boekten een huurauto die we opgepikt in de haven toen het schip aangemeerd. De rit langs Highway 1 naar Key West, met turquoise zee zo ver als het oog kon zien, het is een ervaring op zich. We verbleven twee nachten en genoten van de heerlijke, ontspannen sfeer. Het paste perfect na een week met veel indrukken en veel activiteit, zei ze.

Om te zorgen voor de perfecte cruise vakantie
In het Caribisch gebied is er niet veel verschil tussen hoog- en laagseizoen qua prijs, maar aangezien de meeste cruise-gasten Amerikanen zijn, stijgen de prijzen rond de Amerikaanse vakantieperiodes en feestdagen.
Let goed op wat bij uw cruise-pakket is inbegrepen om zo onaangename verrassingen te vermijden. Bij Holland Cruise Center kunt u naar keuze altijd vliegtickets en hotelaccommodatie bijboeken, en tijdens de cruise is volpension inbegrepen.
Alle rederijen bieden diverse drankenpakketten in verschillende prijsklassen, maar als u onbeperkt toegang tot alles, met inbegrip van alcohol, dan kunt u verwachten enkele honderden euro`s te betalen. In de regel is het niet toegestaan om eigen alcohol aan boord te brengen. Als je op een cruise in het Caribisch gebied gaat, loont het een drankenpakket vooraf bestellen, op deze reizen bent u veel aan boord. In de Middellandse Zee verbrengt u meer tijd aan wal, en het is niet altijd lonend met een drankenpakket.
Ten aanzien van de keuze van de schepen, is er een vuistregel. Hoe groter het schip, hoe lager de gemiddelde leeftijd en des te korter de cruise, des te lager de gemiddelde leeftijd. Dus een langere cruise met een kleiner schip, dan kun je een relatief hogere gemiddelde leeftijd van de medepassagiers verwachten.

Op de website van Holland Cruise Center is een van de beste en transparante zoekmachines voor het bestellen van cruises te vinden. U kunt ervoor kiezen om te zoeken naar cruisevakanties gebaseerd op de vertrekdatum, vaargebied, reisduur en vertrekhaven en de volgorde aanpassen op prijs, duur of scheepsnaam. U kiest wat belangrijk voor u is.
U kunt uw cruisevakantie op maat maken met extra nachten in vertrek- en ook aankomsthaven, en ook vluchten en transfers kunt u bijboeken. Neem rechtstreeks contact op ons als u niet vindt wat u zoekt.